Radio Luksemburg i “Tvoje boje” u Koprivnici

11:09h
0
foto: Tomislav Jurenec

Vjerojatno je svatko od vas tko koliko-toliko redovito sluša radio imao priliku čuti pjesmu “Tvoje boje” u izvedbi benda Radio Luksemburg. Slušajući Radio Dravu, posebno neumornog voditelja Hrvoja Ružića, ja sam ovu zaraznu i vrlo pjevnu pjesmu čuo mali milijun puta, bez da sam joj znao ime i izvođača. Zato sam se jučer iznenadio kad sam ušao u Dom mladih, a ono, poznata pjesma ori se iz zvučnika, a frajer sa naočalama u kožnoj jakni svira gitaru pred bijelim platnom, dok ga dečki iz Nexus Production, domaće snage odgovorne za spotove RHS-a i Pralina, kao i za promotivni spot Renesansnog festivala, snimaju. Ime gitarista je Zoran Beloša, a kratak razgovor s njim i ostalim članovima benda (Damirom Detićem, Zoranom Drlićem i Nikolom Marjanovićem, dok su Vladimir Bjelica i Ante  Gudelj snimali) otkrio je razloge zašto snimaju spot u našem gradu.

 

Kako to da ste se odlučili na snimanje spota u Koprivnici?

Zoran B.: Koprivnica nam je vrlo drag grad. Zbog Hrvoja (Ružića, nap.a.), zbog Radio Drave, na kojoj smo imali prvo mjesto. Preko Hrvoja došli smo do Nexusa. Pokazao nam je njihove prijašnje radove, što nam se jako sviđalo i eto, tu smo.

Zoran Beloša // foto: Tomislav JurenecKako snimanje napreduje?

Zoran B.: Odlično. Dečki su stvaro profesionalni, brzi, ekspeditivni. Snimamo na nekoliko lokacija,  nekoliko dana.

Recite mi nešto o bendu, kako dugo svirate, koji su planovi…

Zoran B.: Bend je nastao od članova nekoliko bendova. Naprimjer, Nikola Marjanović  je vokal benda Sane. Zoran Drlić-Zoka ne svira još jedino u simfonijskom orkestru. Okupili smo se oko novog materijala, album treba izaći do kraja mjeseca. Naglasio bi da je singl “Idu dani” snimljen u suradnji sa Davorinom Bogovićem. Album će se zvati “Radio Luksemburg u boji” i imat će 10 pjesama.

Nikola: Želimo što prije svirati u Koprivnici!

Zoran B.: Razgovarali smo o nekom terminu u 12. mjesecu. Koprivnica je u vrhu liste i želja benda.

Sama pjesma “Tvoje boje” ljubavne je tematike, kao i veći dio albuma. Tekst za pjesmu napisao je Zoran Beloša, a glazbu potpisuje Srđan Sekulović-Skansi.

Priča o rock grupi Radio Luksemburg počinje početkom 2007. godine u Zagrebu, kada Mario Matić i Davor Golić odluče ponovo okupiti grupu Slijepi kolosijek. Uskoro im se pridružuje Zoran Beloša, još jedan iz postave starog benda. Već tijekom proljeća iste godine u bend dolaze Vladimir Bjelica i Goran Šutić, pa krajem te 2007. Slijepi kolosijek postaje CoolTura.

Početkom 2008.u bend stižu i dva ženska člana kao back-vokali, Bojana Bjelić i Vesna Eminić.

U travnju 2009. na upražnjeno mjesto nastalo odlaskom Gorana Šutića dolazi Damir Detić, a već  u lipnju 2009. bend snima svoj prvi singl pod naslovom “Nisam ja” koji ulazi na domaću listu top 20 Hrvatskoga radija.

U proljeće 2010. kreće se sa snimanjem albuma u NLO-studio, pod producentskom palicom Srđana Sekulovića Skansija. “Idu dani”, kao prva u nizu pjesama koja izlazi iz njegove radionice, snima se u suradnji s legendom hrvatske rock scene Davorinom Bogovićem. Ista pjesma podloga je prvog video spota koji početkom jeseni dospijeva na listu MTV Adria gdje ostaje tri tjedna, doguravši do 12. mjesta. Paralelno se pjesma vrti na domaćim radio postajama (Radio Osijek, Radio Drava, Radio Baranja, Narodni radio…), a također se nalazi na top listama (Radio Martin, Radio Dalmacija).

Ulaskom u NLO studio i početkom suradnje sa Skansijem započinje jedna potpuno nova era u životu benda. Tijekom snimanja dolazi do suradnje sa vrhunskim vokalistom Nikolom Marjanovićem. U bend dolazi i još jedan gitaristu Zorana Drlića. Konačno je uobličen novi zvuk, te je odlučeno da band dobije novo ime: Radio Luksemburg.

foto: Tomislav Jurenec, Mario Kos, Zoran Stupar

{vsig}fun/10-2011/111022-radio-luksemburg{/vsig}