Radionica i predstava u Virju u sklopu kampanje “Živim život bez nasilja”

14:21h
0
Djeca iz 7. razreda na radionici i predstavi // Foto: PU koprivničko-križevačka
Ilustracija

Prošlog četvrtka održana je radionica za učenike 7. razreda Osnovne škole Prof. Franje Viktora Šignjara Virje u sklopu projekta „Živim život bez nasilja”.

Ministarstvo unutarnjih poslova i UNDP-a započelo je kampanju „Živim život bez nasilja” u 2010. godini. Prošle školske godine partner u provođenju projekta „Živim život bez nasilja” je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Na početku radionice učenicima se obratila pedagoginja Mira Sulimanac, koordinatorica aktivnosti. Policijska službenica za nadzor i planiranje – za prevenciju Tatjana Židov održala je predavanje na temu nasilja. Učenici su upoznati s pojmom i oblicima obiteljskog nasilja. Također, objašnjen im je postupak policije u slučajevima nasilja u obitelji, a ujedno i koje su obveze centara za socijalnu skrb, odgojno-obrazovnih institucija, zdravstvenih ustanova i svih građana. Učenici su pozvani na prijavljivanje nasilja bilo kojeg oblika i upoznati su gdje sve mogu potražiti pomoć i dobiti dodatne informacije vezane uz nasilje.

Mislav Mihael Mandir iz nevladine organizacije „Status M” održao je zanimljivo predavanje o nenasilju. Kroz „Zvonkov kviz” i aktivno sudjelovanje učenika prikazani su primjeri kako biti tolerantan i nediskriminirati.

Cilj ove radionice bio je upoznati učenike s problemom nasilja, zakonskim mogućnostima, te razviti svijest o toleranciji i nediskriminaciji. Zaključak je da bilo koji oblik nasilja uništava obitelj, zdravlje i samopouzdanje žrtve, te ujedno ostavlja višestruke posljedice.

U vremenu od 12 do 12.45 sati u Društvenom domu Virje glumci Dunja Fajdić i Vedran Komerički iz udruge THE/ARTE izveli su predstavu “Nasilje – za nasilje nema opravdanja”. Predstavu je režirao poznati dramski umjetnik Zijah Sokolović. Glumci su na zanimljiv način kroz teme i događaje iz svakodnevnog života prikazali kako nasilje utječe na nas i naš život. Kroz scene nasilja upoznati smo s mitovima o nasilju i kako prepoznati oblike nasilja – psihološko, fizičko, seksualno i ekonomsko nasilje.

Predstavi, koja je namijenjena učenicima sedmih razreda, nazočili su i predstavnici policijske uprave, lokalne uprave, odgojno-obrazovnih institucija, udruga i institucija.