početak škole

Radna skupina odlučila: Studentima se preporučuje nošenje maski, učenici nižih razreda ne moraju

Moramo organizirati brzu dijagnostiku, a ne da dijete zbog banalne prehlade bude poslano kući, kazuje Fuchs.

13:19h
0
Radovan Fuchs // RTL Screenshot

Učenici nižih razreda osnovnih škola na nastavi neće morati nositi maske, ali studenti će ih na predavanjima morati imati na licu, odlučeno je na sastanku Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021, piše telegram.hr

– Što se maski tiče, mi smo u ranije objavljenom dokumentu preporučili da djeca nižih razreda ne nose maske. To je dob kada se maska ne može nositi pravilno, a ako se ne nosi pravilno, više je štete nego koristi od nje. Za studente se preporuča nošenje maski. Konačnu odluku za učenike od petog razreda i srednjih škola još moramo donijeti – rekla je nakon sastanka dr. Ivana Pavić Šimetin, koordinatorica Radne skupine.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs zahvalio je svim članovima Radne skupine.

– Tek smo počeli raditi. Identificirane su brojne specifičnosti pojedinih škola. Nisu sve škole ni svi gradovi u Hrvatskoj isti. Donijet ćemo upute za sve škole, ali da sigurnost izvedbe nastave bude u jednakoj kategoriji. Djeca kreću 7. rujna u škole, do tada će svi dobiti upute. Moguće je da zbog neke specifičnosti neka škola dobije drugačiju preporuku, ali svi bi trebali ići u školu. Probleme ćemo rješavati kada se oni pojave – kazao je ministar.

Proboj Covida u škole

Fuchs je objasnio s kojim izazovima će se školski sustav susresti ove jeseni.

– Muči nas mogućnost proboja Covida u škole. Muči nas i uobičajeno povećani broj respiratornih infekcija. Moramo organizirati brzu dijagnostiku, a ne da dijete zbog banalne prehlade bude poslano kući. Morat ćemo pristupiti tome da u izolaciju pošaljemo cijeli razred. Takvih slučajeva će biti, moramo na to biti spremni. Zbog toga moramo imati spremnu nastavu i za one koji će ostati kod kuće – kazao je ministar.

Hoće li se svako dijete koje ima simptome morati na testiranje, zanimalo je novinare.

– O testiranju odlučuje izabrani liječnik. Sumnjiva je svaka bolest koja bi mogla biti Covid-19, a nije uzrokovana nekom drugom bolesti. To treba prepustiti liječnicima. Bolesna djeca ni ranije nisu morala ići u školu ili vrtić –  stigao je odgovor članova Radne skupine.

Neće se povećati broj testiranja nastavnika i nenastavnog osoblja koje radi u školama, rečeno je na kraju presice, budući da testiranje ne proizlazi iz radnog mjesta, nego iz epidemioloških razloga.