Radni posjet Nagykanizsi

11:06h
0

Gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić, zamjenik gradonačelnika Dražen  Pros i direktor Koprivničkog poduzetnika Tihomir Cvetković , u petak su boravili u radnom posjetu kod gradonačelnika Nagykanizse Cseresnjes Petera i njegovih zamjenika te Gerencser Tibora, gradonačelnikovog savjetnika za međunarodnu suradnju, a s ciljem uspostave okvira za još kvalitetniju suradnju.

Prijašnju odličnu suradnju dviju gradova nužno je nastaviti s ciljem što kvalitetnijeg povezivanja na gospodarskom i društvenom području, a posebno je istaknuta potreba organiziranja međunarodnih gospodarskih foruma i savjetovanja, a koja će omogućiti i povezivanje i razmjenu iskustava i znanja poduzetnika u pograničnom području i pripremu za stvaranje zajedničkog tržišta.

Naglašena je potreba oko buduće zajedničke suradnje i sudjelovanja u projektima EU prije i nakon ulaska u EU te projektima razvoja sveučilišnog obrazovanja i stvaranja komplementarnih programa (s obzirom na iskustva u osnivanju i vođenju Pannon Egyetem kanizsai kampusz – koji se sastavni dio Veszpremskog sveučilišta), projektima održivog razvoja, energetske efikasnosti korištenja obnovljivih izovra energije.

Želja je da se uvažavajući iskustva grada Nagykanizse u pogledu projekata EU i u slijedeća dva poziva IPA programa pogranične suradnje zajedno pokrenu projekti, a sve u interesu građana dviju gradova i razvoja čitave regije. Naime, u pograničnom pojasu od 50-ak km, a koji predstavlja jedan izuzetan gospodarski, industrijski potencijal, nalazi se nekoliko gradova – od Ptuja, Čakovca, Koprivnice, Csurga – do Nagykanizse čija suradnja mora, „sutra“ – ulaskom RH u EU, omogućiti stvaranje gospodarski, obrazovno, energetski snažne regije sa snažnim gradovima.

Sa Mihovics Zoltanom, voditeljem Inovacijskog centra i inkubatora Grada Nagykanizse dogovoreni su načini suradnje dviju poduzetničkih inkubatora, razmjene njihovih najboljih znanja i iskustava, kao i testiranje formiranja i razvoja koprivničkog poduzeća u Nagykanizsi, odnosno mađarskog poduzeća u Koprivnici.

Oba gradonačelnika složila su se u tvrdnji da se zajednički moraju pronaći one mogućnosti suradnje u svim sektorima, a koje će, prije svega, omogućiti otvaranje novih radnih mjesta.

čitam...