Radnicima Bilokalnika danas plaće – što im nosi budućnost?

15:56h
0
Ergović je rekao kako je Nexe grupa pokušala sve da spasi Bilokalnik / Foto: Ivan Brkić

Nakon prekjučerašnjeg prosvjeda, predstavnici radnika Bilokalnik Drva jučer su održali sastanak sa predsjednikom Nexe grupe, Ivanom Ergovićem. Na sastanku je dogovoreno da će im danas biti isplaćene plaće za studeni, no budućnost tvrtke i radnika ostaje neizvjesna.

Očuvanje radnih mjesta, kaže Ergović, svima je u interesu: “Mi iz Nexe grupe napravili smo sve kako bi se nastavila proizvodnja u tvornici, pa smo tako investirali preko šest milijuna eura. No, s obzirom na krizu koja je nastala u građevinskom sektoru, za te ljude trenutno nema posla.” Kritizirao je i hrvatsku Vladu koja nije reagirala na vrijeme kad je 2008. Hrvatska zapala u recesiju: “Da su se reforme pokrenule, Bilokalnik Drvo i mnoge druge firme ne bi bile u ovoj situaciji. Kao odgovoran poslodavac ne mogu tražiti od ljudi da rade ako posla nema i ako im ne možemo isplatiti plaće.”

Ergović ne želi u stečaj

Na pitanje o tome hoće li tvrtka u stečaj, Ergović je odgovorio: “S obzirom na rezultate poslovanja tvrtke trebali bi pokrenuti stečaj, no zbog radnika to nismo htjeli, zbog radnika smo uložili taj novac u proizvodnju, da bi oni dobivali plaće.” Poslovanje Bilokalnik Drva, kaže, ne mora biti profitabilno – važno je da bude održivo, a trenutno se radi na restrukturiranju: “Savjetovali smo se oko restrukturiranja da bi pokrenuli veći dio proizvodnje.”

Josip Teskera, direktor Bilokalnik Drva, ne zna koliko će ovakva situacija potrajati / Foto: Ivan BrkićNaime, Ergović je najavio da bi 80 radnika moglo ostati raditi, a ostali dobiti zakonom predviđene otpremnine te, dok bude posla, vratiti ih natrag na posao. Profil radnika koji bi ostao ne bi ovisio o godinama, već o potrebnom profilu radnika te socijalnom statusu. Oni bi radili u pilani, a razmatra se i projekt energane. No, on neće zaživjeti još sigurno dvije godine, rekao je. O suradnji će razgovarati i sa Hrvatskim šumama, za koje smatra da bi morali imati interesa surađivati sa Bilokalnik Drvom.

Odbačene optužbe o odbijanju poslova

Na novinarsko pitanje odakle kriza kad je Bilokalnik robu uglavnom izvozio, odgovorio je da se problem krije u neplatišama: “Nexe grupa danas potražuje oko 450 milijuna kuna. Kad bi to bilo riješeno mi danas ne bi imali o čemu razgovarati.” O naplati potraživanja ovise i plaće radnika za prosinac; plaće će se isplatiti, najavio je Ergović, kad se potraživanja naplate.

Radnici su tijekom jučerašnjeg prosvjeda kritizirali Ergovića da je odbio poslove s inozemnim partnerima. “Zamislite nekog tko uloži ogroman novac i onda odbije posao. Ja uopće ne mogu razumjeti odakle te dezinformacije. Meni je najvažnije da se radi, jednako kao i radnicima. “, odbacio je optužbe.

Situacija ostaje neizvjesna

Kakva je trenutna situacija radnika? Oni kod kuće čekaju da se situacija riješi na jedan ili drugi način. Tijekom toga dobivaju plaće, a direktor Bilokalnik Drva, Josip Teskera, rekao je kako ne zna koliko će takva situacija potrajati, dok je Ergović bio konkretniji: “Kroz dva mjeseca, ukoliko im ne nađemo posao, dobit će zakonom određene otpremnine.”

Povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Koprivničko-križevačku županiju, Franjo Veble, bio je zadovoljan što je došlo do sastanka: “Došli smo do informacija da se vode intenzivni pregovori oko rješavanja ovog problema i da je gospodinu Ergoviću cilj da se bar dio radnih mjesta sačuva.” No, također je i naglasio: “Da je do ovakve vrste sastanka došlo puno prije, ne bi došlo do prosvjeda.”