Radnici Bilokalnika poručuju: “Ako Ergović ne dođe, idemo u Zagreb!”

13:36h
0
Radnici su danas na rubu strpljenja i živaca / Foto: Ivan Brkić

Radnici Bilokalnika danas su se ponovo sastali dogovarajući stav s kojim će u petak izaći pred vlasnika Nexe grupe, Ivana Ergovića. Ukoliko se Ergović ne pojavi, najavljuju pohod na Zagreb.

“Radnici Bilokalnika danas su ponovo pokazali da imaju izuzetno puno strpljenja.”, rekao nam je povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Koprivničko-križevačku županiju, Franjo Veble.

Iako je bio najavljen za danas, u petak u 16 sati na sastanak sa radnicima i sindikatima trebao bi doći Ivan Ergović i pokušati im objasniti zašto nisu dobili plaće za siječanj i veljaču te im konačno reći – kakva je budućnost Bilokalnik Drva, člana Nexe grupe. Ako se ne pojavi ili ne zagarantira isplatu zaostalih plaća, najavljuje Veble, radnici će u srijedu prosvjedovati pred Hrvatskom udrugom poslodavaca čiji je Ergović predsjednik. Također, prikupljen je 91 radnički potpis te će se Trgovačkom sudu predati zahtjev za pokretanje stečaja.  

Predsjednik HUP-a ne isplaćuje plaće

Proizvodni pogon, nekad pun života, danas zjapi prazan / Foto: Ivan Brkić“Apsurdno je da predsjednik HUP-a ovako nastupa, zar je to primjer ostalim poslodavcima?”, pita se Emanek Demeter iz Hrvatske udruge sindikata. “Ne prihvaćamo njihovo tumačenje da ne da ne žele nego ne mogu isplatiti plaće. Da li to znači da svatko od nas može doći u Elektru pa reći nije da ne želim platiti nego ne mogu?!”, nadopunjuje ga Veble.

Bilo je riječi i o navodnim nepravilnostima i nezakonitostima u radu uprave Bilokalnik Drva. “Živo me interesira, a vjerujem da ćemo doći do podatka, koga to Nexe grupa financira. Je li to sportski klub ili je bio u nekim izbornim aktivnostima, ima tu dosta nepoznanica.”, rekao je Veble. On je policiji prijavio sumnje u kazneno djelo gospodarskog kriminala. “Dobio sam određene dokaze i imam informacije da se ovdje nešto događa.”, kaže Veble.

Eventualno svjetlo na kraju tunela za napaćene radnike mogao bi biti navodni kupac iz Njemačke, zainteresiran za Bilokalnik Drvo. No, u sretan kraj kao da više nitko ne vjeruje.