Radnici koprivničkog Peveca štrajkali jer dva i pol mjeseca nisu dobili plaće

15:47h
0
80-ak radnika koprivničkog Peveca prosvjedovalo je danas od 12 do 16 sati. Snimio: Marijan Sušenj

Radnici trgovačkog centra Pevec u Koprivnici prosvjedovali su danas od 12 do 16 sati jer nisu dobili osobne dohotke za rujan i listopad.

MARKETING EPODRAVINA.HR

80-ak zaposlenika je štrajkalo istovremeno kad i njihovi kolege u ostalim Pevecovim centrima u Hrvatskoj, a organizator tihog prosvjeda je sindikat Pevec Grupe, koji je Upravi tvrtke poručio da će ogorćenje i nezadovoljstvo artikulirati i prekosutra, u ponedjeljak, blokadom njezinog rada te da su se radnici danas okupili zato jer još uvijek nisu dobili plaću za rujan. Trgovački centri su zbog štrajka trebali biti zatvoreni, no odustalo se od te ideje i prešlo na tihi prosvjed.

– Pevec na državnoj razini svojim radnicima duguje 25 milijuna kuna, a uskoro 35 milijuna, jer je kraj studenog vrlo blizu. Ne želimo više raditi besplatno, za besplatni gablec koji na mse odbija od plača. Ili za rovu vrijednu 500 kuna koju nam poslodavac nudi. Šutjeli smo, no dosta nam je i ne zanimaju nas više problemi u kojima je Zdravko Pevec, jer i mi imamo prava – rekao je Saša Posavec, koordinator prosvjeda u Koprivnici.

No dug Peveca prema radnicima mogao bi biti znatno veći od spomenutih milijuna. Otkrili su, naime, da im je Pevec od plače odbijao rate kredita koje su uzeli preko njega, no taj novac nije prosljeđivao bankama, već zadržavao, pa banke sada radnicima šalju opomene i blokiraju račune. Među njima je puno samohranih majki i obitelji čiji računi su u potpunosti blokirani. S tim se problemom već mjesecima bori Aleksandar Matić iz Gotalova, koji posljednja dva i pol tjedna živi kod sestre u Glogovcu jer više nema čime platiti putovanje na posao.S lijeva: Saša Posavec, Aleksandar Matić i Adriana Kopač. Snimio: Marijan Sušenj

– Trudnu i nezaposlenu suprugu i sedmogodišnju kćer tjednima nisam vidio, uspio sam odgoditi iskopćavanje struje, prodao sam motor i auto da imamo od čega živjeti i zadužio se «preko glave» a kako ćemo kad dođe Božić i Nova godina pojma nemam – očajan je Aleksandar.

Adriana Kopač, pak, Zdravku Pevecu najviše zamjera to što napada radnike, iako mu već mjesecima rade besplatno i jedini su do danas šutjeli o svojim potraživanjima:

– Dok se Pevec provodio mi smo gladovali jer su nam računi blokirani i živimo iz dana u dan. Volimo svoju tvrtku, ali nakon takvih njegovih izjava više nećemo šutjeti.

Radnici Peveca nisu dobili plače za rujan i listopad. Snimio: Marijan SušenjSaša Posavec je naglasio da je početkom godine u Pevecovom centru u Koprivnici radilo oko 170 radnika, a sada ih je ostalo svega 80 te da svi osim šefova podržavaju prosvjed. Također, najavio je da radnici neće odustati od svojih potraživanja te da će i dalje surađivati sa sindikalnom središnjicom.

 

čitam...