Radnici Podravke ponovno će na izbore za Radničko vijeće

14:26h
0
Sud je presudio u korist Skupine radnika / Foto: Ivan Brkić

Radnici Podravke ponovo će na izbore za radničko vijeće. Vrhovni je sud naime potvrdio presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom na zahtjev Nezavisne skupine Matije Hlebara traži poništenje izbora i raspisivanje novih.

Razlog je pribrajanje izbornom rezultatu naknadno poštom pristiglih glasova koji su donijeli većinu sindikalnim listama i tako izmjenili izborni rezultat. O konačnoj presudi glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić za Radio Dravu je rekao:

„Nakon što je Županijski sud u Zagrebu donio svoju odluku 31. siječnja ove godine, Vrhovni sud je povodom žalbe tuženika Radničko vijeće Podravka iz Koprivnice odbio žalbu kao neosnovanu na sjednici Vijeća koja je održana 28.03. ove godine. Sada je znači odluka Županijskog suda postala pravomoćna i tuženik mora postupiti po  njoj.“
To konkretno znači da je Radničko vijeće Podravke dužno u roku 15 dana od primitka presude donijeti odluku o raspisivanju novih izbora za radničko vijeće. Presuda je zainteresiranim stranama iz zagrebačkog Županijskog suda otpremljena danas.

PPDIV-ov Davor Vrbek predsjednik je Radničkog vijeća koje će trebati donijeti odluku o ponovnom raspisivanju izbora. O presudi nam je samo rekao:
„Ovakvu presudu nismo očekivali ali za sada, budući naš odvjetnik nije dobio nikakvu presudu Vrhovnog suda, kada presuda stigne, postupit ćemo prema rješenju Vrhovnog suda.“

 

Nešto rječitiji bio je Matija Hlebar, prvak Nezavisne skupine koja je –nakon što je ostala bez većine u Radničkom vijeću, pravdu potražila na sudu:
„Očekivali smo i tome smo se nadali od samog početka jer je sve bilo i očito a sada se samo potvrdilo ono što smo mi od početka i tvrdili a to je da je u izbornom procesu bilo određenih nezakonitosti koje su izravno dovele do promjene rezultata izbora za Radničko vijeće Podravke d.d.“

U Hlebarovoj skupini su svjesni da  im slijedi ponovna borba za radničke glasove, jer iako je sud potvrdio nepravilnosti u izbornom procesu,  zakon ne predviđa formiranje Radničkog vijeća prema ispravljenim rezultatima već nalaže ponovne izbore, što pak ne znači da će Hlebarova skupina ponovo dobiti većinu.

tekst: Radio Drava

čitam...