1.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 29. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Radovi Jelene Perić: integracija razuma i osjeta
R

Ne propustite

090425-peric-mPrije 20 godina prvu samostalnu izložbu slikarica Jelena Perić, rođena u Sankpetersburgu (Petrograd, danas Sankpeterburg), imala je u Zagrebu u Galeriji Studentskog centra. U među vremenu, do koprivničke otvorene u subotu 25. travnja u Galeriji S, naredale su se ukupno s tom, 22 izložbe. Živi i radi u Zagrebu, gdje je i završila ALU.
- Oglas -

U tih 20-ak godina mijenjali su se i njeni izražajni interesi u slikarstvu. Početak je bio u traženju umjetničkog i osobnog identiteta u postomdernom kulturalnom trenutku, pa kasnih osamdesetih producira male, jednostavne, geometrijom i monokromijom obilježene radove. Ta su ulja kategorizirana kao geometrijsko slikarstvo.

U drugoj fazi slijedi kombinatorna igra dvaju vrijednosnih elemenata ranijih slika i obiteljskih fotografija. Autorica računalnu sliku svojih starih geometrijskih kompozicija prekriva isprintima fotografija iz obiteljskog albuma, dobivajući prizore na kojima se u sadašnjosti preklapaju dvije prošlosti, ali i autorski rad.

090425-peric2-mPosljednji ciklus, Bezimena mjesta, su digitalni fotosi, koji su nastali povećanjem i fragmentiranjem analogne fotografije iz obiteljske arhive, prikazani su dijelovi fotografija gradova, u pravilu gornje polovice slika, s velikim nebom i rubovima višekatnica koji, poput nekih anonimnih mravinjaka, asociraju bezličnost, jednodimnezionalnost, otuđenje i fikcionalne svjetove.

- Oglas -

Koristeći u dosadašnjem tekstu izlaganje prof. Marijana Špoljara na otvorenju izložbe, kao i njegov tekst iz kataloga, zaključit ćemo još jednom kompilacijom njegovih misli: opus Jelene Perić nastojao je na promišljenim, konceptualno određenim radovima, uz personalizaciju postupka. Uvijek je bila prisutna i određena fascinacija matematičkim relacijama, što je svelo njenu umjetnost na vizualno uravnotežene kompozicije i precizno određene ambijente. Integracija razuma i osjeta.

Ukupno je u Galeriji S u Starčevićevoj 3a izloženo 35 radova nastalih u vremenu 1992/93. godine (ciklusi Tamno crveni kvadrati, Kvadrati) te 2000-2002. godine (Instalacija print-paus, instalacije Ostaci, ciklusi 19.3.1962. i Bezimena mjesta), a izložba je otvorena do 9. svibnja.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
čitam...
- Oglasni prostor -

Najnovije

nikola večenaj leportinov

Kao dijete klečao je pod puškom mađarskog vojnika, prvu izložbu imao je kao Podravkin portir, a danas boluje od Parkinsa i živi u domu:...

Naivno slikarstvo karakteristično je po motivima iz svakodnevnog života, prekrasnim krajolicima, živim bojama, a osobito po jedinstvenom slikanju na...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti