Gradsko vijeće

Rajn najavio borbu protiv ‘jedinice’ koju je grad dobio za transparentnost: Ocjena ne odgovara istini i stvarnom stanju

Križevci su jedini grad u Hrvatskoj koji je u ovogodišnjem istraživanju dobio ocjenu 1, čak su i izdvojeni kao najnetransparentniji grad u državi.

11:00h
0
Foto: Ivan Balija
Mario Rajn // Foto: Ivan Balija

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Križevaca, koja je održana jučer, sve točke dnevnog reda izglasane su jednoglasno. Na samoj sjednici potegnulo se pitanje loše ocjene transparentnosti Gradske uprave, koju je dodijelio Institut za javne financije, a gradonačelnik Mario Rajn još je jednom iskazao nezadovoljstvo tim istraživanjem i ocjenom te najavio daljnje postupanje prema Institutu.

Podsjetimo, radi se o godišnjem istraživanju Instituta za javne financije kojim se dodjeljuje ocjena transparentnosti za sve jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj. Ocjena se dodjeljuje prema nekoliko kriterija koji se uglavnom svode na dostupnost dokumenata povezanih s proračunom na internetskim stranicama grada. Križevci su dobili ocjenu 1 od 5. Za usporedbu, prošle su godine dobili 4.

– Ocjena dodijeljena Gradu Križevcima jednostavno ne odgovara istini i stvarnom stanju transparentnosti u našem gradu, stoga smo zatražili pojašnjenje za ovu pogrešku. Slučajnu ili namjernu, svejedno – rekao je gradonačelnik nakon objave istraživanja.

To je povezao s parlamentarnim izborima, odnosno pokušajem da se diskreditira vodstvo grada, odnosno njega kao kandidata za sabor. Na sjednici Gradskog vijeća najavio je i da će ići na sud zbog toga.

Križevci su jedini grad u Hrvatskoj koji je u ovogodišnjem istraživanju dobio ocjenu 1, čak su i izdvojeni kao najnetransparentniji grad u državi.

– Samo tri grada s više od 10.000 stanovnika – Vinkovci, Križevci i Novi Marof – objavili su manje od četiri dokumenta. Najnetransparentniji grad, sa samo jednim dokumentom – Križevci – ima nešto manje od 20.000 stanovnika – naveli su iz Instituta.

čitam...