SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Rajn o proračunu za iduću godinu: Napravljen je prvi korak k novoj školi, pri kraju je dogradnja vrtića, uskoro i produljeni boravak

Između ostaloga, u gradskome centru, u Ulici Frana Gudruma i Ulici kralja Tomislava rade dodatan parking. Stanari su, kaže, istaknuli taj problem.

18:00h
0
Foto: Ivan Balija
Mario Rajn // Foto: Ivan Balija

Gradsko vijeće Grada Križevaca sutra će, u 18 sati, videokonferencijskim putem održati četvrtu sjednicu. Podsjetimo, pisali smo kako planiraju podići dva kredita: prvi od sedam milijuna kuna za uređenje Gradskog stadiona, a drugi od 8,5 milijuna kuna namijenjen rekonstrukciji javne rasvjete.

Dan prije sjednice, gradonačelnik Mario Rajn na konferenciji za medije govorio je o važnijim točkama dnevnoga reda. Naglasak je na proračunu za 2022. godinu. Glede njegova prijedloga, ukupni planirani prihodi i primitci iznose 147 milijuna kuna.

– U proces izrade prijedloga proračuna i ove smo godine uključili građane koji su dostavljali prijedloge – spomenuo je Rajn, istaknuvši kako će proračun biti dostupan na službenim gradskim stranicama prihvate li ga vijećnici.

Rajn o stadionu: Već smo imali odluku o kreditnom zaduženju, koji nismo realizirali uslijed općeg porasta cijena i revizije troškovnika

Za početak, dotaknuo se uređenja stadiona. Nakon što je, između ostaloga, riješena atletska staza, na red je došla rekonstrukcija tribina i prostorija koje prvenstvo koristi NK Radnik Križevci.

– Već smo imali odluku o kreditnom zaduženju, koji nismo realizirali uslijed općeg porasta cijena i revizije troškovnika. Pandemija je i nas zahvatila – podsjetio je Rajn, kojega veseli što su sada dobili povoljnije uvjete koji podrazumijevaju kamatnu stopu od 0,95 posto.

Nastavio je kako za sufinanciranje njihova projekta aglomeracije, što iznosi 15 milijuna kuna u sljedeće tri godine, ne mogu podići kredit. Moraju ga financirati iz tekućih sredstava i primitaka “jer je riječ o ulaganjima na infrastrukturu koja je vlasništvo javnog isporučitelja.” Govorilo se, kaže, o promjeni toga zakona, no isto se zasad nije dogodilo.

– Ono što bismo iz tekućih sredstava mogli napraviti, sada moramo iz alternativnih izvora jer, ponavljam, iz izvornih prihoda moramo investirati u aglomeraciju, najveći projekt na našem području – objasnio je.

Photo: Marijana Madunić
Foto: Marijana Madunić
Plan je da u većini sela javna rasvjeta radi cijelu noć

Javna rasvjeta bila je druga tema o kojoj je govorio. Ponovno je istaknuo kako Križevci žele postati energetski neovisan grad, o čemu Rajn često govori.

– Svaki kredit je kredit, ali mi za njega nećemo morati izdvajati dodatna sredstva u proračunu osim onih koje sada izdvajamo za održavanje i tekuće financiranje. Dakle, riječ je o iznosu koji sada jest i bit će u proračunu. Uštedom će se vraćati inicijalno ulaganje, zato kredit ni ne ulazi u ukupno zaduženje Grada – govorio je.

U ovome slučaju, dok traje kredit, uštede u financijskome smislu neće biti, već će biti u energetskom. Rajn to smatra jako važnim danas i u budućnosti. Otkrio je kako se rekonstrukcija javne rasvjete ponajprije odnosi na ruralno područje.

– Zamišljeno je da će većina naših sela svijetliti cijelu noć. Trenutno na selima oko 22-23 sata gasimo uličnu javnu rasvjetu te je palimo pred jutro. Primjedbe građana išle su u tome smjeru – rekao je Rajn, nastavljajući.

Radovima na javnoj rasvjeti prethodi proces javne nabave. U ovome trenutku, kaže Rajn, imaju nacrt glavnoga projekta. Taj proces može trajati, naglasio je, te ne može potvrditi kada bi isti krenuo.

Intermodalni terminal i SPARK

Dotaknuo se i intermodalnog terminala, o kojemu je nedavno govorio i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat. Odobrena je 420 tisuća kuna za financiranje početnih dokumenata. Taj je projekt, kaže, prepoznat kao onaj koji ima transformativni učinak na zajednicu u smislu održivog razvoja.

– Ova su sredstva neovisna o potpisivanju očekivanog sporazuma sjeverozapadnih županija. Ne čekamo taj potpis od strane Vlade, već smo osigurali financiranja. Projekt teče – potvrdio je Rajn.

Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca idući je projekt kojega se dotaknuo, a koji se nastavlja na projekt Future Hub. Riječ je o drugoj fazi u kojoj završavaju kompleks koji se nalazi pokraj Gradske knjižnice Franjo Marković. U pitanju je zvjezdarnica kojom žele popularizirati znanost, o čemu smo pisali ovdje. Dok će knjižnica unutar SPARK-a raditi s najmlađima, Pučko otvoreno učilište radi sa starijima od 50 koje žele uključiti u programe računarskih, naprednih tehnologija.

Foto: Udruga P.O.I.N.T. Križevci
Uspostavljanje produljenog boravka

Završetak proširenja postojeće zgrade Dječjeg vrtića Križevci projekt je s područja odgoja i obrazovanja. Započet je prošle godine, a trebao bi biti gotov do kraja veljače. Kasnije je, pak, najavio kako će iduće godine više uložiti u obnovu dječjeg igrališta.

– Cilj je ukloniti liste čekanja, budući da su na razini 38 korisnika. Proširenje garantira prostor za 60 djece – potvrdio je, dodajući kako povećavaju subvencije za vrtiće s 920 na tisuću kuna u vrtićima koji imaju jaslice, dok u onima koji nemaju ide s 820 na 900 kuna.

– To je dio koji sufinanciramo ustanovama. Kako će oni to pretočiti i hoće li prema roditeljima ostaje na njihovim osnivačima i upravnim vijećima. Ističem, ulažemo u materijalnu imovinu i standard. Pratimo opći porast cijena, naša je obveza brinuti o predškolskom odgoju – izjavio je.

Nastavio je s temom produljenog boravka koji će uspostaviti iduće godine u Osnovnoj školi Vladimir Nazor. Financirat će zapošljavanje djelatnika, a roditelji za radne materijale i hranu. Kada dobiju odobrenje ministarstva, krenut će usluga, kojoj je prethodilo provođenje ankete kojom je 27 roditelja izrazilo da su spremni na taj ga način financirati, rekao je Rajn.

– Cilj je isto uspostaviti u OŠ Ljudevita Modeca, ali ondje je zbog određenog nesrazmjera u broju učenika neupitna izgradnja nove škole – kazao je.

Foto: Grad Križevci
Predstavio je i jednu novost

Nastavno na aglomeraciju, na tim područjima planiraju rekonstrukciju cesta.

– U dijelovima projekta asfalt je prihvatljiv trošak. Ondje gdje nije, posebice na dionicama nerazvrstane ceste, nastojat ćemo pratiti standard. Želimo modernizirane prometnice i kvalitetnu vodnokomunalnu infrastrukturu – istaknuo je.

Između ostaloga, u gradskome centru, u Ulici Frana Gudruma i Ulici kralja Tomislava rade dodatan parking. Stanari su, kaže, istaknuli taj problem. Nastavlja se, usto, i projekt rekonstrukcije Ulice Stjepana Radića. Izrazio je nadu kako će radovi uskoro krenuti.

Nadalje, u kontekstu sanacije gubitaka u vodoopskrbnom sustavu salonitne cijevi zamijenit će modernima. Najavljena su i sredstva za proširenje mreže iz Nacionalnog plana oporavka tamo gdje ne ide aglomeracija.

Predstavio je Rajn i jednu novost koja se tiče malih gospodarstvenika. U pitanju je nagrada kroz natječaj za najinovativniji, najbolji start-up na području novih tehnologija. Zamisao je imenovati ga Mikro inkubator, a predviđeno je 100 tisuća kuna za najbolji.

Povećali su, izdvojio je, iznos za sufinanciranje fotonaponskih elektrana na krovovima obiteljskih kuća. Program hvata zamah s obzirom na to da su 2020. imali troje korisnika, a sada 13.

Ilustracija // Foto: Envato Elements
Napravljen je prvi korak k izgradnji škole

Jedna od točaka dnevnoga reda jest donošenje odluke o ustupanju prava građenja.

Iza toga se kriju prvi jasni koraci prema izgradnji nove osnovne škole. Prostor u Potočkoj ulici dosad je bio centar za reprodukciju u stočarstvu. Prvo moramo prenijeti prava građenja da bismo projektirali školu. Imamo definiranu jasnu skupinu koja je u komunikaciji s Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Očekujem sredstva iz Nacionalnog plana oporavka. Novac nitko ne spori te mi moramo pripremiti dokumentaciju – objasnio je Rajn.

Preduvjet je osigurano zemljište. Promatrali su više lokacija diljem grada, a odabrana ima više od 12 tisuća kvadratnih metara. Iako je to možda rubno, prednost je što je pokraj dvorana OŠ Ljudevita Modeca.

– Nismo odmah krenuli s kupoprodajom. Postignut je dogovor da idućih godinu i pol plaćamo pravo građenja. Imamo pravo prvokupa po definiranoj cijeni. Ovim korakom hrabro koračamo povećanju standarda, ponajprije glede jednosmjenske nastave – zadovoljan je Rajn.

Voljeli bi, potvrdio je, školu izgraditi u aktualnom mandatu. Vjeruje kako je to moguće. U smislu dokumentacije, s njihove strane, napravit će sve potrebno.

U gospodarsku zonu došao novi poduzetnik, planira zaposliti 20-ak ljudi

U gospodarsku zonu Gornji Čret došao je novi poduzetnik. Riječ je o trgovačkom društvu ALLPLAN d.o.o., prema Rajnovim riječima projektom uredu koji je prešao u proizvodnju.

– Dao je ponudu za naše zemljište. Namjere su im jasne. Žele kupiti zemljište te u godinu i pol izgraditi pogon vrijedan oko 11,5 milijuna kuna. Zapošljavali bi 20-ak ljudi, a sada u našem Razvojnom centru i tehnološkom parku imaju osmero zaposlenika, prvenstveno kao inženjerski tim. Po našim informacijama, rade s inozemstvom. Vjerujem da će se time otvarati mogućnost dolazaka potencijalnih partnera – otkrio je Rajn.