Des Mozges

Rajn probudio Križevce, ali i Hrgovu izbornu kampanju

Nekima danas nisu dovoljna čak tri susreta na tri različita medija pa ih pitam kada su uopće imali priliku gledati sučeljavanje na prigorskom medijskom nebu?

20:17h
0

Više od tri tisuće žitelja Križevaca odlučilo je podržati mladog Marija Rajna u prvom krugu izbora za gradonačelnika. Predizborne ankete govorile su o kontinuiranom rastu Rajnove popularnosti među građanima, ali baš nitko nije mogao predvidjeti kako će već u prvom krugu ostvariti bolji rezultat od aktualnog gradonačelnika Branka Hrga koji je u utrku ušao kao favorit.

Rajn je uspio probuditi grad u skladu s motom svoje kampanje, inspirirao je velik broj građana, posebno onih mlađih koji su željni novih lica i promjena, odradio je modernu digitalnu kampanju na internetu, aktivno obilazio teren, a sve to je odradio bez prljavih igrica, vrijeđanja svojih protukandidata ili sipanja pompoznih obećanja bez pokrića.

Hrg i njegov tim uljuljkali su se u sigurnost koju im je vjerojatno pružala činjenica da već 16 godina osvajaju izbore i Rajnov rezultat iz prvog kruga upalio je alarm, probudio Hrga koji je shvatio da vrag odnosi šalu i zadnjih nekoliko dana krenula je žestoka kampanja.

Navodno je aktualni gradonačelnik aktivirao jednog poznatog PR-ovca da mu pomogne u drugom krugu kampanje i vidljivi su rezultati stručne ruke, počeo je obilaziti križevačke ulice snimajući se uživo na fejsbuku, najavio je i smanjenje gradskog prireza, besplatne udžbenike, širokopojasni internet i besplatan parking. Samo par dana prije izbora izaći u javnost s tolikom hrpom obećanja moglo bi kod građana izazvati i kontraefekt od predviđenog pljeskanja rukama, ljudi su navikli od političara slušati prazna obećanja u predizborno vrijeme i znaju reagirati vrlo emotivno. S druge strane, možda su upravo to Hrgovi aduti iz rukava koji će privući krucijalne neodlučne birače i natjerati ih na podršku.

Velika se polemika počela stvarati i na društvenim mrežama između simpatizera gradonačelničkih kandidata, a sve zbog nadolazećeg međusobnog sučeljavanja Rajna i Hrga na lokalnom radiju koji je predvidio čak tri termina.

Rajn je odlučio izaći samo na jedno od tri radijska sučeljavanja, svoju odluku podijelio je s javnošću na nekoliko strana i suludi su pokušaji dokazivanja fejsbuk komentatora kako se mladi lav boji odmjeriti snage s iskusnim liscem.

Medijska sučeljavanja potpuna su novost na lokalnoj razini, a razvoj digitalnih alata omogućio je široki doseg i video snimku uživo dostupnu u svakom trenutku što samo pridonosi demokratičnosti i upoznavanju kandidata. A nekima danas nisu dovoljna čak tri susreta na tri različita medija pa ih pitam kada su uopće imali priliku gledati sučeljavanje na prigorskom medijskom nebu?

Završnica je iscrpljujuće kampanje, većina birača već ima formirano mišljenje stoga bi bilo dobro spustiti loptu na zemlju i zadržati pribranost te kulturno ponašanje. Hrg nudi svoj utjecaj u saborskim klupama, projekte i programe koje je pripremao u svom aktualnom mandatu, stabilnost njegovog tima u gradskoj upravi koja se protegla kroz četiri mandata u trajanju od 16 godina. Rajn nudi nove ljude, mladenačku energiju i svoj izborni program kako Križevce napraviti boljim gradom.

Pratite nas u srijedu 31.5. u 11 sati, portal Epodravina.hr organizira sučeljavanje uživo između Branka Hrga i Marija Rajna, na vama biračima je da izaberete svog kandidata, a svatko od nas – ima samo jedan glas. Pozivam Vas da ga iskoristite.

čitam...