Des Mozges

Rajnovi “Promatrači” protiv glavoklimača i rukodizača

Rajn, Šaško i Martinčević zasjeli su u izlizane fotelje Hrga, Vuka i Katanovića i razumljivo je da vruće glave Promatrača nestrpljivo čekaju odlazak u šoping po novi namještaj. 

20:00h
0

Ošinuo me, tada već zamućenim pogledom, u najgore vrijeme, na fajruntu. Žešća kiša spustila se u samo nekoliko minuta, a nas dvoje smo završili ispod improvizirane nadstrešnice čekajući da se smiri prigorsko-tropska oluja.


– Koji je kur*c onom Rajnu, kaj čeka, kaj ne misli istjerat Hrgove glavoklimače i rukodizače – bez predigre dočekalo me pitanje poznanika, pod visokom stručnom spremom.

– A nemam ti pojma, ja samo prenosim kaj mi vele ovi naši kvazipolitičari- pokušao sam okrenuti priču na zajedničkog “neprijatelja”. Naravno da nisam imao volje ulaziti u ranojutarnje političke polemike, razmišljao sam jedino kako ću ispariti doma pred naletima alkoholne pare.

– Ma daj me nemoj je**t, kaj Masnec i Nervo misle do kraja života bit kolovođe gore po hodnicima od općine? – nije odustajao on.

– Pa da, pročelnici su ti profesionalci, stručne, nestranačke osobe, ne mijenjaju se kao političari na izborima – probao sam mirnim tonom smiriti uzavrelu krv, ali nije išlo.

Ček, jel ti mene jeb*** sad?  Za koju sam onda pi**u mat**inu glasal za promjene, pa kaj on ne kuži ko tu igra za koga – potpuno se prenerazio moj sugovornik.

– A kaj da ti da velim, prošlo je mjesec dana od izbora, opusti se i pričekaj do kraja godine da vidiš kaj bu se desilo.. nego, jel bude Hajduk prvak ove godine? – zaključao sam priču hladnim tušem.

Razgovor je završio pristojno nakon nekoliko minuta. Oluja se ubrzo smirila i svatko je krenuo kući svojim putem. Doživio sam već dovoljno sličnih razgovora s različitim sugovornicima i uzorak se (pre)često ponavlja.

Misli li novi križevački gradonačelnik Rajn prebrisati pod s ljudima koje je postavio bivši Hrg, razbucati sinekure, promovirati svježa lica – pitaju se mnogi? Tko je očekivao kišu otkaza, osvetoljubivo ponašanje i gaženje bez osvrtanja, grdo se razočarao. Upravo suprotno, Rajn je prije par dana odveo ekipu iz gradske uprave na teambuilding, a mnogim je Promatračima pao mrak na oči.

Rajn, Šaško i Martinčević zasjeli su u izlizane fotelje Hrga, Vuka i Katanovića i razumljivo je da vruće glave nestrpljivo čekaju odlazak u šoping po novi namještaj. I dok oni ljetne dane koriste za sastanke na dnevnoj bazi kako bi upoznali konfiguraciju terena i ljude s kojima raspolažu za četverogodišnji posao, Promatrači su već počeli negodovati.

– Svi su političari isti, samo gledaju svoju korist. Ništ od njega, mlad je i neiskusan, začas se bude pokvaril, budu ga uzeli pod svoje, ma s njim ti dirigira neko veći od nas – klasični su odgovori nestrpljivih duša.

Jedna od zanimljivijih promjena desila se između redaka, Dražen Salopek, koji je bio na izbornoj listi Hrgovog HDS-a, vjerojatno je osjetio moralnu dužnost i dao ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Križevačkog poduzetničkog centra. Na njegovo mjesto stigao je dotadašnji član odbora Tomislav Pavlic, a kao novi član, Ivici Kataviću pridružio se Robert Pašičko.

Pašičko je jedan od pokretača inicijative Volim Križevce i Rajnov čovjek od povjerenja koji će očito nadzirati rad KPC-a.

Križevački poduzetnički centar je gradska tvrtka koja upravlja jednom od najbitnijih gospodarstvenih poluga – Razvojnim centrom i tehnoloških parkom. Od tih silnih kvadrata, europskim novcem ostakljenih hangara bivše vojarne, očekuje se pokretanje novog vala križevačkih poduzetnika. Trenutno je jedina tehnologija u toj zgradi projektor i plazma televizor, ali to je neka druga tema…

Bez histerije, lova na vještice, sječe glava, ulizivanja obećanjima i gromovitih poteza koji bi možda osvojili javnost medijskim odjekom, čini se kako je križevački gradonačelnik Rajn odlučio 2017. godinu odraditi onako kako je zapisana u proračunskom kodu prošle vlasti koja je krojila raspodjelu gradske love za ovu godinu.

Mjesec dana zaista je premalo za stvaranje bilo kakvog mišljenja o radu nove križevačke vlasti. Ipak, neće dugo moći bježati od gladnih i žednih očiju Promatrača.

čitam...