des mozges

Rajnovi traktori i predizborne prljavštine

16:30h
0
Foto: Matija Gudlin
Admir Sinani // Foto: Matija Gudlin

Kad je Mario Rajn javno obznanio prelazak u HSS, u trenu sam pomislio kako imamo prvu žrtvu koronavirusa u županiji, kako je pao pod utjecaj visoke temperature i groznice. Ipak, iza te odluke koja je razočarala velik broj njegovih birača nema previše nepoznanica kad na papir stavite nove mogućnosti i prilike, kako javne tako i osobne prirode. Pogotovo kad isključite vlastita očekivanja i hladne glave razmislite o razlozima takve odluke čije ćemo posljedice ubrzo vidjeti na djelu. Iako sam pripremio komentar o tome što će mu budućnost u HSS-u donijeti, tekst će morati pričekati jer ovih dana je eskalirao proračunati napad na križevačkog gradonačelnika.


Naime, trenutno je u tijeku koordinirana akcija pred parlamentarne izbore kojoj na čelu stoji križevačka oporba. Križevačka oporba, točnije vijećnici HDS-a, od prvog dana usmjereno rade na diskreditiranju Marija Rajna na osobnoj razini. Od prvog dana u javnost kroz svoju plaćenu kampanju guraju tezu kako je Rajnov mentor i čovjek iz sjene zapravo šef Radnika Habijanec, kad se organizirao Advent gurali su pod okrilje obitelji Katavić i KTC-a. Sjete se često i njegove bivše firme Trgoagencije, a po novome, križevački gradonačelnik je fantomski angažiran u firmi Traktor servis gdje je prečesto viđen?!?

U posljednjem slučaju koji koriste za obračun, zaista ne znam što je loše, nemoralno ili eventualno protuzakonito u tome da gradonačelnik obilazi tvrtke s područja Križevaca? Gdje je problem ako među tim poduzetnim ljudima ima školske kolege ili bivše poslovne partnere, ako se zanima za stanje gospodarstva i pokušava kroz svoju funkciju pomoći tim firmama u poslu? Postoji li neki brojač u prostorijama HDS-a koji alarmira vijećnike ukoliko se gradonačelnik pojavi u nekoj firmi više od dvaput mjesečno?

Ozbiljan pokušaj i prilično loša izvedba omalovažavanja Rajna od strane saborske stranke ima dva cilja. Prvi je stvoriti percepciju o tome kako je gradonačelnik marioneta visokih poduzetničkih krugova i pogoduje interesnim skupinama oko sebe, a što bi ga trebalo udaljiti od prosječnog čovjeka (čitajte: birača) koji je u njemu tražio spas od korumpirane političke zbilje. Drugi cilj je puno jednostavniji i iskreniji – borba za saborsku fotelju Branka Hrga pred parlamentarne izbore koji traži glasove Prigorja za sebe.

Umjesto da se prime konkretnih (ne)djela aktualne gradske vlasti i preispitivanja kojekakvih odluka, a slušali smo cvrkut ptica pjevica o tome kako će biti konstruktivna oporba s iskustvom koja će nuditi rješenja svom gradu, gledamo zaista neumjesne i orkestrirane napade na čovjeka koji se politikom bavi u svom prvom mandatu, svega tri godine i kojem se trenutno „pakira“ pred izbore. Ako i postoji opravdana sumnja u neki oblik konkretnog pogodovanja, nemoralnog utjecaja ili još gore, možebitnu korupciju – ne sumnjam kako će istraživačke snage ujedinjenog fronta političko-novinarskog sjevera podastrijeti puno više informacija, ako ne i dokaze te nam svima nam olakšati život.

čitam...