Financije Slavena Belupa

Rashodi smanjeni za 30 posto, a od prodaje igrača nije bilo velike zarade

13:30h
0
Direktor Slavena Belupa Zvonimir Šimunović i predsjednik Hrvoje Kolarić // Foto: Arhiva
Direktor Slavena Belupa Zvonimir Šimunović i predsjednik Hrvoje Kolarić // Foto: Arhiva

Od prodaje igrača zaradilo se tek nešto više od milijun kuna, dok je ulaganje u Školu nogometa poraslo za 9 posto.

U prostorijama koprivničkog nogometnog prvoligaša jučer, u utorak, održana je redovna Skupština Slavena Belupa, a najviše pažnje pridobio je izvještaj o radu i rezultatima, odnosno financijama kluba za 2015. godinu koje je podnio predsjednik Uprave Hrvoje Kolarić.

– U 2015. godini ostvaren je višak prihoda nad rashodima u odnosu od 4300 kuna, što uz preneseni višak iz 2014. godine, daje višak prihoda za 2015. u iznosu od 32.117 kuna – rekao je Kolarić.

Ukupan iznos prošlogodišnjih klupskih prihoda je  oko 11, 3 milijuna kuna, dok su rashodi u iznosu od 11.287.426 kuna. Najvišu količinu prihoda donijele su reklame i sponzorstva, čak 7,5 milijuna kuna, a troškovi ekipe u iznosu od 5,5 milijuna kuna zauzimaju najveći dio rashoda.

Od prodaje igrača zaradilo se tek nešto više od milijun kuna, dok je ulaganje u Školu nogometa poraslo za 9 posto.

– Početkom 2015. godine Uprava kluba donijela je etički kodeks ponašanja polaznika Škole nogometa Grada Koprivnice. Cilj rada Škole nogometa regrutacija je što većeg broja igrača kako bi klub bio na stabilnoj poziciji na ljestvici Prve hrvatske nogometne lige, s europskom perspektivom – kaže  Hrvoje Kolarić.

Daljnja nadogradnja Škole nogometa istaknuta je kao ključan infrastrukturni cilj koji bi trebao biti ostvaren u smislu nogometnog kampa.

– Jedan od ključnih infrastrukturnih projekata je izgradnja kampa Škole nogometa koji je osnovni preduvjet za klub da u budućnosti može računati na ozbiljniji rad i produkciju vlastitih igrača iz Škole nogometa. Trenutačno je uz izražajni idejni projekt kampa dobivena potpora Hrvatskog nogometnog saveza koji je spreman pomoći projektu financijski – naglasio je Kolarić.

Također, istaknuto je kako su tijekom protekle godine izvršene brojne infrastrukturne promjene, ne bi li se zadovoljili strogi UEFA-ini kriteriji licenciranja. Obnovljen je sustav odvodnje oko igrališta, zamijenjene su potrgane stolice u sektoru za gostujuće navijače, popravljen je semafor, zamijenjen krov na svlačionicama Škole nogometa, izvedeni su radovi na terenu s umjetnom travom, obnovljene su svlačionice i VIP salon, a postavljena je i nova umjetna trava na rukometnom terenu koju će moći koristiti rekreativci i limači Škole nogometa.

Kolarić je istaknuo kako se još jednom potvrdilo da su rezultatski uspjesi usko povezani s financijskom situacijom pa su tako prošlosezonska ostvarenja u Kupu, ali i kvalitetne igre u prvenstvu, privukle nove sponzore, točnije njih 22 posto više u odnosu na godinu ranije. Prihodi od TV i radijska prava u istom su razdoblju porasli za čak 60 posto.

Kada se sve zbroji, prihodi u 2015. bili su za 24 posto manji nego u 2014., no rashodi su ‘racionalizirani’ za 30 posto, što je omogućilo uravnotežavanje proračuna.

– Vjerujem da danas imamo momčad koja može puno. Očekivanja su velika. Najveći izazov osigurati je financiranje i stabilnost kluba, dok se mladi igrači ne afirmiraju ostvarenim rezultatima i postanu interesantni na tržištu, a klub marketinški atraktivan sponzorima – zaključio je Kolarić.

Osim iscrpna Kolarićeva izvješća, izglasan je novi saziv Skupštine za razdoblje od 2016. do 2020., s predsjednikom Damirom Barišićem i njegovim zamjenikom Damirom Bijačom, kao i zamjena Carstena Christensena Darijom Bodulicom na mjestu člana Uprave.