Raste broj mrtvih u prometu, a policija želi zatvorske umjesto novčanih kazni

15:41h
0
Romano Vaupotić // Foto: Arhiva ePodravina.hr
Romano Vaupotić // Foto: Arhiva ePodravina.hr

Broj prometnih nesreća tijekom deset mjeseci ove godine smanjio u odnosu na isto razdoblje lani za 14%, odnosno s 942 na 808, no zato je broj poginulih porastao za čak 56% sa devet na 15 u 14 prometnih nesreća.

Ako se uračunaju prometne nesreće sa smrtnim posljedicama brojka je još veća – od 1. siječnja do 9. studenog ove godine u 16 prometnih nesreća je poginulo 17 osoba, a u istom razdoblju 2008. bilo je pet prometnih nesreća te četiri poginule osobe manje.

– Neupitna je odgovornost vozača koji su skrivili nesreće u Koprivničkom Ivancu te Podravskoj Selnici sa smrtnim posljedicama, ali i pješaci, biciklisti, roditelji koji djecu ne uče pravilno se ponašati u prometu snose dio odgovornosti. Dokaz tome su dvije posljednje nesreće sa smrtnim stradavanjima – žena koja nije bila propisno obilježena i pretrčavala je cestu gdje nije smjela te muškarac koji se kolnikom nije kretao prema propisima. Također, zabrinjava nas što do velikog broja prekršaja dolazi u vrijeme postroženog policijskog nadzora prometa, pa upozoravamo sudionike u prometu da ćemo i dalje biti rigorozni te da ćemo tražiti žurne sudske postupke naročito prema recidivistima, zatvorske umjesto novčanioh kazni koje će stupiti na snagu odmah po izricanju – rekao je načelnik policije PU koprivničko-križevačke Romano Vaupotić na današnjoj konferenciji za novinare te naglasio da će “plavci” zbog Martinjskih dana do ponedjeljka maksimalnu pozornost posvetiti nadzoru prometa.Snimio: Marijan Sušenj

Tijekom listopada ove godine policija je u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježila 13% manje kaznenih djela – 125 u odnosu na 143 – a u usporedbbi s rujnom ove godine 52 kaznena djela manje. Od toga je najviše, odnosno 54 kaznenih djela, išlo na štetu djece i maloljetnika, u 30 slučajeva je bilo riječ o zlouporabi droga, a deset kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta. Prošlog su mjeseca policajci zabilježili 89 prometnih nesreća, što je isti broj kao i u listopadu 2008. te 18 nesreća više nego u rujnu ove godine, a najčešći uzrok nesrećama bila je prebrza vožnja. Policija je iz prometa isključila 207 osoba i 87 vozila te oduzela 98 vozačkih dozvola. Javni red i mir prekršen je prošlog mjeseca 59 puta, što je sedam prekršaja manje nego u rujnu te veći broj požara – tijekom listopada ih je bilo 30, a mjesec ranije 29, pri čemu je nastala materijalna šteta od 219 tisuća kuna.

policijski službenik Ureda načelnika PU koprivničko-križevačke Damir Jančijev. Snimio: Marijan SušenjOsim nabrojenim poslovima, koprivnički policajci još uvijek se bave odmaralištem u Pirovcu i Podravkom – policijski službenik Ureda načelnika PU koprivničko-križevačke Damir Jančijev rekao je, naime, da obje istrage još uvijek traju, da ih policija provodi na traženje i u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Koprivnici i USKOK-om te da će na jednoj od idućih konferencija za novinare javnost doznati više pojedinosti.