NOVE INFORMACIJE

RASTU BROJKE Koronavirusom su sada u Hrvatskoj zaraženo ukupno 442 osobe, 22 izliječene

Po sada već ustaljenoj praksi, u 16 sati održana je druga konferencija za medije.

17:08h
0
Corona Virus ilustracija
Foto: ilustracija / twenty20

Na današnjoj, jutarnjoj konferenciji za medije predstavnici Nacionalnog stožera civilne zaštite kazali su kako je potvrđeno 418 zaraženih koronavirusom. Na respiratoru je jutros bilo 10 osoba.

Po sada već ustaljenoj praksi, novo obraćanje zakazano je za 16 sati kada su rekli da se broj popeo na 442, otkrio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Izliječena su 22 bolesnika, a potvrđeno je kako je osoba u Istri preminula od koronavirusa.

Od 10 bolesnika koji su na respiratoru jedan je u pogoršanju. Radimo sve da se stanje poboljša. Od jutros je osam novih pozitivnih hospitaliziranih, a nekoliko osoba je na promatranju – rekla je Alemka Markotić pa dodala:

– I ova bolest, a i neke druge upale pluća, mogu izgledati slično. Liječenje može započeti Sumamedom. Nema potrebe da se ide iracionalno sa Sumamedom. Nema dokaza. On teorijski ne može djelovati na virus, ali ima važno svojstvo da može djelovati na naš imunološki sustav. Određenom dijelu smanjuje upalu. Treba biti pametan i ne istrčavati s tim lijekom. Prva istraživanja pokazuju virus prvih nekoliko dana utišava naš imunološki sustav i tako si omogućava brže ubrzavanje i nanošenje više štete našem organizmu. Da bi smo išli svakom bolesniku davati Sumamed morali bi imati studiju – kazala je.

Testira se velik broj zdravstvenih djelatnika. Svi su glasni u poticanju što više testiranja, na što je Alemka Markotić kazala neka neko da kriterije prema kojima će odrediti koga testirati, a koga ne.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović neodređeno je odgovorio na pitanje o dvoje službenika koji su udaljeni s radnog mjesta, a ima veze s aktualnom epidemijom.

– Ono što sigurno mogu reći da policija radi u skladu sa Zakonom. Policijski službenik je taj koji svojim primjerom mora prikazivati ako se primjenjuje zakon. Policija je institucija koja je najrigoroznija prema nedoličnom ponašanju u svojim redovima – riječi su mnistra.

Prokomentirao je i situaciju u Osijeku.

– Svaka bolnica je u ovome trenutku spremna na dodatne kapacitete za izolaciju oboljeih. Isto tako, ima planova i za pražnjenje određenih odjela koji zbog situacije sa virusom ne bi trebali raditi. Uvijek postoje rezervne varijante da druge bolničke ustanove preuzmu pacijente. U ovom trenutku o tim scenarijima nema smisla govoriti, nemamo te podatke – rekao je Krunoslav Capak o slučaju zaraze velikog broja zdravstvenih djelatnika na radnom mjestu.