1.2 C
Koprivnica
Subota, 28. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Žestok sukob

Rat Županijske uprave i Koprivničkog Ivanca zbog dogradnje vrtića, Ljubić: Županija svima daje, no načelnik bi to htio mimo zakona, Švegović: Lažu, to je očita politička opstrukcija
R

Ravnateljica, koja je bila protukandidatkinja načelniku Švegoviću u redovima Mreže nezavisnih lista na prošlim lokalnim izborima, također je odbacila navode da je riječ o političkoj opstrukciji, te je navela da Županija ne bi ove godine uložila novac škole u Kunovcu i Koprivničkom Ivancu da im je cilj sabotirati.

Ne propustite

Županijska uprava i Koprivnički Ivanec ozbiljno su zaratili oko vrtića u općini. Iz Županijske uprave kažu da HSS-ov načelnik Mario Švegović ne želi raditi po zakonu, načelnik pak tvrdi da oni lažu, raspetljavanja nema na vidiku, a ispaštaju djeca.

- Oglas -

Riječ je o tome da općina Koprivnički Ivanec želi nadograditi vrtić Ivančica kako bi se povećao kapacitet, s obzirom na njihove potrebe. Da bi to učinili, morali bi objekt vrtića imati u svom vlasništvu, no on je u vlasništvu Županije, odnosno osnovne škole. Zato su, kako kaže načelnik Švegović, još prije četiri mjeseca uputili zahtjev za darivanjem kako bi on bio razmotren na Županijskoj skupštini, no do danas nisu dobili odgovor. Isto tako, njihov slučaj nije bio uvršten u dnevni red sjednice Županijske skupštine koja je održana prije nekoliko dana.

– Načelnik želi da Županija njima donira dio vrtića, i tu nema nikakvog problema. Županija svima tko treba daje, ako je u korist lokalnoj zajednici. Međutim, načelnik bi to htio mimo zakona. Da bi se mogao donirati jedan dio, mora se napraviti elaborat o etažiranju, plan razdjele instalacija, montirati nova brojila, a onda Županija daje suglasnost. No, on bi htio bez toga, ne znam ni sam na koji način. Na to smo ga upozorili i ponudili mu da zatraži pravo građenja, to smo dali i nekim drugim općinama – pojasnio nam je dožupan Ratimir Ljubić.

Najava biciklijade
Ratimir Ljubić // Foto: Ivan Brkić

On smatra da se iza toga krije politička igra te da načelnik, koji je član HSS-a, želi unijeti nemir.

- Oglas -

Očito je da želi dići tenzije. Da napravi elaborat na etažiranju, on bi prošao na školskom odboru i Županijska skupština bi, kao i svima dosad, dala suglasnost. On želi nešto što nije napravio kako treba. Nije ni dolazio na sastanke kod nas, na koje smo ga pozivali, uvijek je poslao nekoga kome smo mi jasno rekli što treba napraviti i na koji način. Svi drugi mogu, samo on jedino ne može, svi rade normalno, bez obzira na politički predznak i iz koje je načelnik stranke. Imam osjećaj da svoju nesposobnost i nemar želi prebaciti na druge i napraviti tenzije, a nažalost, na kraju ispaštaju djeca – zaključuje Ljubić.

Načelnik Švegović ima drukčije viđenje stvari i kaže kako u Županijskoj upravi jednostavno – lažu. Kako tvrdi, Općina je poslala 22. svibnja zahtjev i strpljivo čekala, no nije se dogodilo ništa.

Foto: Sanjin Bojić
Mario Švegović // Foto: Sanjin Bojić

Lažu. Baš lažu, to treba reći. Poslali smo sve dokumente s povratnicom, onako kako su nam napisali da trebamo. Napravili smo prijedlog parcelacije, no oni ne razumiju da se ne može parcelirati tuđa čestica, ne mogu ja vama doći u dvorište i isparcelirati vaše zemljište. Zato smo dali prijedlog i poslali ga 22. svibnja na školski odbor, da bi ravnateljica izjavila da dopis još nije dobila. To je ili laž ili ne vode evidenciju što su zaprimili. Mi smo s naše strane odradili sve kako nam je Županija navela. Kod njih očito nema komunikacije – razočaran je načelnik.

U jednome se dožupan i načelnik ipak slažu, a to je mišljenje da se radi o politikantstvu i problemima uzrokovanima pripadanju različitim političkim opcijama.

Iz neba je jasno da je riječ o političkoj opstrukciji, Korenova Mreža je tu izgubila izbore i oni koče taj proces, to je više nego očito. Četiri mjeseca nisu ‘vidjeli’ našu poštu, sve vam je jasno. Ili lažu ili je opstrukcija, trećeg nema – uvjeren je Švegović.

Foto: Matija Gudlin
Kristina Furkes (desno) // Foto: Matija Gudlin

Kako bismo ušli u trag dokumentima koji su navodno poslani, kontaktirali smo ravnateljicu škole u Koprivničkom Ivancu, Kristinu Furkes. Prema njenim riječima, škola je zaprimila pošiljku dva dana nakon što je poslana, tako da tu nema poteškoća. No, poteškoća ima s onim što je bilo unutra, a školski odbor je zaključio da prijedlog parceliranja koji je općina napravila nije provediv.

– U nekoliko smo navrata pokušali razgovarati s načelnikom, međutim on nije došao na sastanke, uvijek je poslao nekog izaslanika. U dopisu su tražili suglasnost školskog odbora kojom bi se općini dozvolilo upisivanje na česticu na kojoj se nalazi dio dječjeg vrtića. Situacija je takva da se cijela zgrada nalazi na jednoj čestici, ne postoje dvije jasno parcelirane na kojima je škola i vrtić.  Prvo se to treba parcelirati i utvrditi površine. Zaključili smo da ne možemo dati suglasnost na darivanje neke površine koja nije katastarski i gruntovno definirana i o tome ćemo se očitovati općini. Čim taj proces bude odrađen, to će se sve i posložiti – pojasnila je ravnateljica.

Napomenula je da postoji i druga opcija osim darivanja zemljišta, a to je da općina traži pravo građenja, što se nije dogodilo.

Općina je mogla i tražiti pravo građenja, ako im je sve to bilo jako hitno, ali nisu željeli. Sad nas optužuju da mi nešto ne damo – kaže ona.

Smatra da je glavni problem komunikacija između načelnika i njih, nikako da se uspiju naći na istoj valnoj duljini. Navodi primjer Kunovca, gdje postoje zemljišta koja bi dobro došla školi, ali ih ne mogu dobiti od općine.

Foto: Matija Gudlin
Darko Koren // Foto: Matija Gudlin

Ravnateljica, koja je bila protukandidatkinja načelniku Švegoviću u redovima Mreže nezavisnih lista na prošlim lokalnim izborima, također je odbacila navode da je riječ o političkoj opstrukciji, te je navela da Županija ne bi ove godine uložila novac škole u Kunovcu i Koprivničkom Ivancu da im je cilj sabotirati.

Tako tvrdi i Županijska uprava, pogotovo s obzirom na dosadašnja ulaganja u tamošnje škole.

Župan Darko Koren također se  osvrnuo na slučaj te isto tako odbacio mogućnost političkih obračuna u slučaju vrtića i dao svoju procjenu uzroka cijele zavrzlame.

– Smatram da načelnik Švegović nije kapacitiran za posao koji radi – rekao je župan.

Županijska uprava je u službenom odgovoru na naš upit o situaciji predstavila kronologiju komunikacije s općinom Koprivnički Ivanec, čije dijelove ovdje prenosimo.

– Korespondencija između Općine Koprivnički Ivanec i Županijske uprave započela je 19. travnja ove. godine, kada je predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar zaprimio dopis Općine Koprivnički Ivanec (u prilogu), a na koji je upućen odgovor 27. travnja ove godine (u privitku). Ukratko, iz dopisa je vidljivo da je Općini odgovoreno da bez obzira na osnivačka prava koja Županija ima nad OŠ Koprivnički Ivanec, da je za donošenje odluke od strane Županijske skupštine potrebno poštivati propisanu proceduru koja je određena Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Statutom Koprivničko-križevačke županije, kao i drugim općim aktima Županije. Isto tako, u dopisu se ukazuje i na samu proceduru što znači da je Zahtjev potrebno uputiti prema ravnateljici Osnovne škole, koja će potom ocijeniti opravdanost upućivanja ovakvog prijedloga prema Školskom odboru Osnovne škole. Nakon donošenja Odluke od strane same obrazovne ustanove i Školskog odbora, školska ustanova upućuje daljnji prijedlog prema nadležnom Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine, koji ispred osnivača priprema materijal za Županijsku skupštinu. Do danas takav Prijedlog od strane OŠ Koprivnički Ivanec i Školskog odbora nije zaprimljen u Upravnom odjelu.

Nakon toga, 4. svibnja 2018. godine načelnik Švegović potvrđuje mailom primitak odgovora od 27. travnja i predlaže zajednički sastanak predstavnika Općine, ravnateljice OŠ Koprivnički Ivanec, ravnateljice DV Vrapčić i Županije. Nakon usuglašavanja termina sastanak je održan u prostorijama Županijske uprave 21. svibnja, a sastanku su u ime Općine Koprivnički Ivanec prisustvovali zamjenica načelnika Ivana Čoklica i viši referent za investicije Alen Jančevec, ravnateljica OŠ Koprivnički Ivanec Kristina Furkes , ravnateljica DV Vrapčić Drnje Snježana Tišljarić, zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Ana Mušlek – stoji u njihovom odgovoru.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
čitam...
- Oglasni prostor -

Najnovije

materijalna šteta

FOTO/VIDEO Poznati detalji nesreće kod Auto kluba, 71-godišnjakinja previdjela znak STOP, kriv je i vozač (45), nije imao upaljena svjetla

Jučer prijepodne pisali smo o prometnoj nesreći u Koprivnici, točnije na križanju Potočne, Mažuranićeve i Ulice Stari Brežanec. U...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti