Ratarstvo

Poljoprivrednici zadovoljni otkupnom cijenom kukuruza

12:10h
0
Stjepan Antolić zadovoljan je cijenom i kvalitetom kukuruza // Foto: Marko Murković

Za kilogram kukuruza ratari će dobiti 0,95 kuna po kilogramu uz uvjet da je vlaga 14 posto. Sve iznad tog standarda ruši cijenu u prosjeku dvije lipe po kilogramu.

Stjepan Antolić, šef županijskog Seljačkog saveza ovih dana imao je pune ruke posla. Berba kukuruza je u punom jeku te smo istražili kako su poljoprivrednici iz našeg kraja zadovoljni otkupnom cijenom, vlagom i općenito kvalitetom kukuruza. Svi veći otkupljivači nude 0,95 kuna po kilogramu kukuruza na bazi vlage od 14 posto. Ako je vlaga do 15 posto izgubit će tek lipu po kilogramu, no za kukuruz kojem je vlaga između 15 i 16 posto dobit će deset lipa manje. Iznad 16 posto cijena se skida u prosjeku za dvije lipe po postotku.

Ove godine sam imao 47 hektara kukuruza i za sada sam zadovoljan cijenom i postotkom vlage. Ranije sorte imaju manju vlagu dok su kasnije nešto vlažnije. U prosjeku je to oko 18 posto što ruši cijenu za deset do 15 lipa. Lani je cijena bila oko 0,80 kuna, no prinosi su bili veći. Ove godine je veća cijena, a prinosi su nešto manji tako da smo ponovo na istom što se tiče zarade – rekao je Stjepan Antolić.

Skladišta otkupnih centara se pomalo pune // Foto: Marko MurkovićU odnosu na prošlu godinu, dodao je, kvaliteta je i više nego solidna. Vremenski uvjeti prilikom sadnje, vegetacije i sada tijekom berbe su dobri te među ratarima uglavnom vlada zadovoljstvo što je u odnosu na nekoliko prošlih godina rijetko viđena situacija. Jedan od većih proizvođača na području đurđevačke Podravine, Slavko Posavec iz Novigrada Podravskog, istaknuo je kako je kvaliteta jako dobra, a nema prigovora ni na cijenu.

Zadovoljan sam, kvaliteta je za pet, cijena je dobra i vlaga nije previsoka. Lani smo za kilogram dobili mnogo manje nego ove godine. Prinos po hektaru mi je oko 13 tona, barem je to neki prosjek na 15 hektara koje sam do sad pobrao od ukupno 60 – rekao je Slavko Posavec.

Dražen Čižmak iz Selnice Podravske ipak nije u potpunosti zadovoljan cijenom. Istaknuo je kako je cijena kukuruza u zemljama u okruženju, prije svega Sloveniji, Mađarskoj i Italiji oko 1,10 kuna.

– S obzirom da su cijene u okruženju veće, bio bih zadovoljniji kada bi i kod nas cijena bila malo veća, no usporedimo li ovogodišnju cijenu s lanjskom, nemam previše prigovora. Kvaliteta je također u redu, zrno je zdravo i vlaga je također u granicama normalnog. Prinosi su prema prvim pokazateljima oko deset tona po hektaru što baš i nije najbolje, no nećemo se previše žaliti – istaknuo je Dražen Čižmak koji je ove godine kukuruz posadio na sto hektara.

Otkup kukuruza u Ameropa Žitnim terminalima na Đelekovečkoj cesti u Koprivnici // Foto: Marko Murković