POZNAT JE DATUM

Ravnatelj Agencije za lijekove potvrdio da cjepivo stiže sljedeći vikend, dan kasnije kreće cijepljenje

Europska agencija za lijekove u ponedjeljak odlučuje o odobrenju cjepiva, odnosno onih američke tvrtke Pfizer i njemačke BioNTech.

18:05h
0
Foto: twenty20.com
Ilustracija // Foto: twenty20.com

Ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) Siniša Tomić govorio je o cjepivu nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem i predstavnicima Stožera civilne zaštite RH.


Najavio je da će prve doze cjepiva protiv COVID-19 virusa u Hrvatsku doći u subotu 26. prosinca, a tijekom sljedeća tri dana biti provedeno cijepljenje.

– Dolazak lijeka predviđen je 26. prosinca. Nakon toga potrebno je provesti provjeru kakvoće. Kampanja je predviđena 27., 28., i 29. prosinca. To ovisi o vladinoj nacionalnoj strategiji cijepljenja. Prve doze doći će u manjim količinama, bit će to inicijalne količine – rekao je Tomić, prenosi index.hr.

Europska agencija za lijekove u ponedjeljak odlučuje o odobrenju cjepiva, odnosno onih američke tvrtke Pfizer i njemačke BioNTech.

Objasnio je Tomić i kako će informacije o lijeku sadržavati upute za pacijenta, sažetak opisa sastava lijeka za zdravstvene djelatnike te završno izvješće o ocjeni lijeka, kao i sve moguće nuspojave, kontraindikacije, indikacije i ostalo što ide uz lijekove.

– Nakon dobivanja odobrenja EK-a potrebno je provesti posebnu provjeru kakvoće koju radi ona članica EU na čijem se teritoriju lijek pušta, u ovom slučaju to su Njemačka i Belgija. U tome smislu, nakon provjere kakvoće onih serija koje će se, među ostalim, puštati i na hrvatsko tržište, moramo dati suglasnost temeljem dokumentacije – izjavio je ravnatelj HALMED-a Tomić, prenosi index.hr, dodajući kako će eventualne prijave o nuspojavama primati HALMED i HZJZ.

čitam...