Ravnatelj dječjeg doma Svitanje demantira Županove izjave

14:19h
0
Milivoj Androlić, ravnatelj dječjeg doma Svitanje

Prostor Zavoda za javno zdravstvo idealan je za organiziranje dnevnog boravka djece o kojoj skrbi Dječji dom Svitanje. Riječ je o prostoru koji je namjenski uređen za Obiteljski centar – ustanovu koja se bavi sličnom djelatnosti kao i Dječji dom te je u ovom trenutku u Koprivnici najbolji za tu namjenu. Rekao je to ravnatelj Doma Svitanje Milivoj Androlić, reagirajući tako na primjedbe župana Darka Korena koji je ovaj prostor ocijenio nekvalitetnim za skrb o djeci.

– Sastoji se od jedne velike prostorije koja se može podijeliti na dva manja prostora, to u Svitanju ne možemo napraviti, osim toga ima 7-8 prostorija, znači možemo jednu u jednu klasičnu učionicu urediti, jednu u radionicu, likovnu, modeliranja i svega – tu nema to. Prostor ima čajnu kuhinju, samo treba staviti elemente, prostor je prekrasan, pojasnio je Androlić.

O primjedbama župana Korena glede uvjeta za pripremanje hrane, ravnatelj Androlić kaže da se ona može kuhati u primjerice obližnjem Domu za starije, te gotova dopremati u buduću blagovaonicu dnevnog boravka. Organiziranjem dnevnog boravka na trećem katu Zavoda za javno zdravstvo omogućilo bi se daumjesto za sadašnjih 12 se brine o 25-ero djece, a za njihov boravak od tri ili pet sati dnevno nisu potrebne kupaonice i spavaonice. Oni pak koji trenutno žive u Domu u Basaričekovoj,  preselit će u iznajmljene obiteljske kuće, što je humaniji i kvalitetniji oblik skrbi od dosadašnjeg, zaključio je Androlić koji ne vidi razloga da se izvršna županijska vlast protivi preseljenju dnevnog boravka za djecu iz problematičnih obitelji  u prostore županijskog Zavoda za javno zdravstvo. 

Androlić također tvrdi da je riječ o prijelaznom rješenju koje je bolje od sada organizirane skrbi o djeci iz problematičnih obitelji, te da će konačno rješenje s izgradnjom kuća i namjenoskog prostora u Koprivnici vjerojatno biti realizirano za dvije do tri godine uz financijsku potporu evropskih fondova.

tekst: Radio Drava