AKTUALNA SITUACIJA

Ravnatelj koprivničke bolnice vjeruje kako će se medicinski djelatnici većinom cijepiti: Sustav će se tad vratiti u normalu

U posljednjem izvješću Stožera navedeno je kako je u koprivničkoj bolnici preminula jedna osoba pozitivna na COVID-19, rođena 1942. godine koja je otprije imala druge dijagnoze.

16:00h
0
Ilustracija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije poslao je priopćenje u kojemu stoji da danas imamo 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Na liječenju u Općoj bolnici dr. Tomislav Bardek nalazi se 97 osoba, od čega je 12 osoba na respiratoru. Te nam je brojke potvrdio i ravnatelj, dr. Mato Devčić, kojega smo upitali za više detalja.

– Stanje je stabilno unatoč najavama o katastrofalnim brojkama. Sustav funkcionira u opsegu koji je moguć s obzirom na pritisak i priljev COVID pozitivnih pacijenata. Zbrinjavamo hitne i onkološke pacijente, rade se operacije… Očito će koronavirus u budućnosti biti naš kruh svagdašnji i mi ćemo se s tim nositi kao što smo i dosad – kazao je Devčić.

Istaknuo je kako interes za novim radnim mjestima u bolnici nije neuobičajen te potvrdio kako je 17 medicinskih sestara i pet liječnika trenutno pozitivno na koronavirus. Vjeruje da se kroz tjedan ili dva vraćaju u sustav. Dodaje, također, da kontinuirano imaju 15-20 pozitivnih sestara čime će se upravo tako velik dio procijepiti.

Dr. Mato Devčić // Foto: Koprivničko-križevačka županija

– Popunili smo natječaj za deset medicinskih sestara, uzevši u obzir da je dosta djelatnika ove godine otišlo u mirovinu. Morali smo ih nadoknaditi. Sada nemamo gorući problem da je ugrožavajući broj djelatnika pozitivan ili u samoizolaciji – kazao je.

Svakodnevno se govori o cjepivu, vjerojatnom rješenju pandemije.

– Dobili smo zahtjev za dostavljanje predviđenog brojka djelatnika koji će se cijepiti sukladno naputcima Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U potpunosti ćemo provesti taj proces. Nadam se kako će cjepivo stići u narednim tjednima. Cijepljenje zdravstvenih djelatnika i rizičnih skupina definitivno će doprinijeti smanjenju intenziteta i dinamike, a zdravstveni sustav vratiti se u normalu – rekao je Devčić.

Podsjetio je kako nije poznato hoće li cijepljenje biti obavezno.

– Nismo ispitivali mišljenje zaposlenika glede cijepljenja. No, vjerujem da će većina biti zainteresirana. Govorim na temelju iskustava s ostalim cijepljenjima, kao što je za gripu. Djelatnici su poprilično osviješteni. Izloženi smo koronavirusu te je mudro i uputno cijepiti se – smatra ravnatelj.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

U posljednjem izvješću Stožera navedeno je kako je u koprivničkoj bolnici preminula jedna osoba pozitivna na COVID-19, rođena 1942. godine koja je otprije imala druge dijagnoze. Nažalost, takvi su podaci postali iznimno česti pa se nerijetko govori o psihičkom stanju medicinskih radnika koji svakodnevno svjedoče tragičnim ishodima.

– Situacija je zadovoljavajuća. Nismo primijetili bitna odudaranja o percipiranju činjenice smrti u našem sustavu. Riječ je o kroničnim pacijentima starije životne dobi koji su i inače naši pacijenti, nerijetko su kod nas bili hospitalizirani. Takva nam situacija, stoga, nije nepoznata – odgovorio je Devčić.

Izvukli su, nastavio je, podatke prema kojima se ukupni broj umrlih pacijenata nije osobito promijenio.

– Nismo imali pritužbi o tome da netko psihički ne može podnijeti situaciju. Uveli smo dinamične smjene, nitko od zaposlenika koji rade s COVID pacijentima nije predugo izložen, odnosno u predugoj satnici. Rotiramo zaposlenike te tjedno imaju dva dana odmora. Poštujemo kolektivni ugovor i radno vrijeme. Sustav funkcionira i u izvanrednim okolnostima – tvrdi Devčić.

Za kraj je dodao kako im je protekli tjedan doniran respirator, a nove očekuju i početkom 2021. godine.