Koprivnica, križevci, đurđevac

Ravnatelje Centara za socijalnu skrb u Podravini i Prigorju pitali smo tko je zakazao u tragičnom slučaju pretučene curice

Nemili događaj kojem smo svjedočili je nešto što se ne može uvijek spriječiti, a na koje stvari stručnjaci dugo ukazuju, no poduzete mjere i promjene nisu još polučile željene rezultate, rekao nam je Rupić.

15:42h
0
kolaz
Ravnatelji Daniel Rupić, Sanja Jakopović i Danijel Rušak

Pitali smo ravnatelje Centara za socijalnu skrb u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu kako komentiraju tragičan slučaj koji je potresao cijelu Hrvatsku, pretužnu smrt pretučene 2,5-godišnje curice iz Nove Gradiške, te tko je prema njihovom mišljenju zakazao.

– Na samom početku kao i svekolika javnost izražavamo žaljenje zbog nemilog događaja sa smrtnom posljedicom jednog mladog života. Na postavljeno pitanje Vam ne možemo odgovoriti, s obzirom na to da nam nisu poznate sve pojedinosti slučaja niti imamo uvida u postupanje nadležnog Centra, a niti rezultate provedenog upravnog i stručnog nadzora – naveo je Danijel Rušak, ravnatelj koprivničkog Centra,

Kao stručnjaci, kaže, ipak bi htjeli ponovno naglasiti da je jedno od temeljnih načela obiteljskog zakona načelo prvenstvenoga prava roditelja da skrbe o djetetu te dužnosti tijela da im pruža pomoć, što znači da roditelji prije svih imaju pravo, dužnost i odgovornost živjeti sa svojim djetetom i skrbiti se o djetetu, a pomoć im se pruža i inervenira samo u slučaju potrebe.

Sanja Jakopović, ravnateljica križevačkog Centra kazala je kako prije svega, vezano za tragičan događaj iz Nove Gradiške u kojem je život izgubila 2,5 godišnja djevojčica, izražava duboko žaljenje i sućut.

– U konkretnom slučaju, mislim je da je prerano govoriti, kad je u pitanju struka, o krivcima. Treba biti oprezan i pažljiv. Socijalni radnik može biti „kriv“ i ako izdvoji dijete iz obitelji i ako ne izdvoji dijete iz obitelji. Socijalni radnik ne može uvijek odgovarati za ishod. On odgovara za proces – zaključuje ona.

Daniel Rupić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Đurđevcu, navodi da se kao ravnatelj i osoba koja je donedavno radila stručne poslove u centrima za socijalnu skrb, ne bi usudio išta komentirati, bez da bi slučaj mogao proučiti od početka.

– Ono što je važno napomenuti da je u pitanju zaštite prava i dobrobiti djeteta specifično da ništa nije crno ili bijelo, a pojam najboljeg interesa djeteta nije uvijek lako odrediti, već se uvijek radi o bezbroj čimbenika specifičnih za određenu osobu. Nemili događaj kojem smo svjedočili je nešto što se ne može uvijek spriječiti, a na koje stvari stručnjaci dugo ukazuju, no poduzete mjere i promjene nisu još polučile željene rezultate – rekao nam je Rupić.

U narednim ćemo danima objaviti nekoliko članaka i analiza na ovu temu, a u suradnji s centrima u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, s ciljem ne da bi minimalizirali, već potpuno otklonili mogućnost ponavljanja događaja u kojima stradavaju mala i nevina bića, koja bi trebala biti najzaštićenija, a događa se upravo obratno.