Stanje u zdravstvu

Ravnateljica Doma zdravlja Marija Krajina: Nedostaje nam liječnika, a neki i za vrijeme pandemije prime i po 100 pacijenata dnevno

Najviše fali doktora opće/obiteljske medicine, njih pet, tri specijalista pedijatrije te četiri ginekologa. Ustanove su zbog mjera zatvorene i to otežava rad medicinskih sestara koje koordiniraju ulazak i izlazak iz Doma zdravlja, izrazila nam je svoju zabrinutost Krajina.

13:58h
0
Foto: Ivan Balija
Dom zdravlja // Foto: Ivan Balija

Situacija u zdravstvu u 2021. godini sve je, samo ne izvrsna. Država je dosad, kao što smo već pisali, na borbu protiv koronavirusa potrošila vrtoglave 32 milijarde kuna, a brojka će, naravno, nastaviti rasti. Pandemija, epidemiološke mjere, dugovi veledrogerijama, ali i vječni nedostatak radne snage – sve su to problemi s kojima se susreću zdravstveni djelatnici u Hrvatskoj. U želji da saznamo kakva je situacija na lokalnoj razini, kontaktirali smo ravnateljicu Doma zdravlja Koprivničko-Križevačke županije, dr. Mariju Krajinu.

Nedostatak liječnika ozbiljan je problem

Da radne snage u Domu zdravlja nedostaje, potvrđuje i činjenica da su svoje ordinacije nedavno napustile dr, dentalne medicine Danijela Glavosek Kovačić i Anđela Šafarić te doktorica opće prakse Gordana Arambašić.

– Doktorica Gordana Arambašić preselila se u novootvoreni, vlastiti prostor u Koprivnici, dok se doktorica dentalne medicine Danijela Glavosek Kovačić preselila u svoj prostor u Đurđevcu. Pacijente Anđele Šafarić, doktorice dentalne medicine, preuzeo je doktor dentalne medicine Karlo Pjetri – objašnjava M. Krajina.

Trenutno broje 17 liječnika opće/obiteljske medicine.

Dan civilne zaštite
Marija Krajina // Foto: Ivan Brkić

– U Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije imamo 17 doktora opće/obiteljske medicine i 22 ordinacije opće medicine, a u zakupu prostora ima 19 doktora opće medicine. U Domu zdravlja brojimo 19 doktora dentalne medicine, a u zakupu prostora Doma zdravlja ima ih osam. U zakupu prostora imamo četiri ginekologa, a u Domu zdravlja nijednog – kaže.

Shodno svemu tome, Domu trebaju novi liječnici.

– Već nekoliko godina bilježimo nedostatak doktora obiteljske medicine, specijalista pedijatrije i specijalista ginekologije, kao što je i u čitavoj zemlji. Najviše nam nedostaje doktora opće/obiteljske medicine, njih pet, tri specijalista pedijatrije te četiri ginekologa. Krajem godine nam se sa specijalizacije vraćaju dvije doktorice, i to jedna specijalistica pedijatrije i jedna specijalistica ginekologije – priča ravnateljica o teškoj situaciji u zdravstvu.

Epidemiološke mjere otežavaju rad

Čekanje pod šatorom kojeg su zbog mjera postavili ispred Doma zdravlja zasigurno ne pojednostavljuje situaciju. Ni pacijentima, ni zdravstvenim djelatnicima.

– Zbog epidemioloških mjera ustanove su zatvorene i to otežava rad medicinskih sestara koje koordiniraju ulazak i izlazak iz Doma zdravlja. Šatori ispred ulaza u sve Ispostave Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije (Koprivnica, Đurđevac, Križevci) pružaju pacijentima sklonište od hladnoće i oborina te smanjuju gužve i bliske kontakte pred vratima – ističe Krajina.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Iako su zbog mjera neke zdravstvene ustanove odgađale većinu termina svojih pacijenata, pacijenti u Domu zdravlja nisu patili. Naime, liječnici su prije korone primali po stotinu pacijenata dnevno, a ta se brojka nije bitno mijenjala nastupom pandemije.

– Neke ambulante i dalje broje stotinjak pacijenata dnevno. Sve zavisi o danu – kaže.

Foto: Sanjin Bojić

Opreme zato ne manjka, a sljedeći cilj je – popuniti ordinacije liječnicima

Dom zdravlja ulaže velika sredstva u opremu ordinacija.

– Moram naglasiti da je Dom zdravlja uložio znatna sredstva u opremu, pogotovo u ordinacije dentalne medicine iz kojih doktori (privatnici) odlaze u mirovinu i ostavljaju iza sebe potpuno neupotrebljivu opremu: zubarske stolice stoje 100 do 150 tisuća kuna, te ostala skupa oprema u dentalnoj medicini i uređenje prostora za normalan rad – objašnjava.

Gledajući u budućnost, vraćamo se na pitanje radne snage. Cilj je, naime, popuniti ordinacije!

– Najveća želja u narednom razdoblju mi je popuniti ordinacije (timove bez nositelja) doktorima u punom radnom vremenu, od “najmanje” do “najveće”, pogotovo u ruralnim sredinama za koje postoji vrlo mali, gotovo nikakav interes – zaključila je ravnateljica Krajina.