Zgrada nove knjižnice na čekanju

Ravnateljica knjižnice: Ostali smo bez 800 tisuća kuna jer Grad nije ispunio rokove, Jakšić: Ništa nije propalo, samo je odgođeno

18:00h
0
Dijana Sabolović-Krajina // Foto: Matija Gudlin
Dijana Sabolović-Krajina, velika žena za velika djela // Foto: Matija Gudlin

Napokon smo imali novac na hrpi, razočarana je ravnateljica jer je, prema njenim riječima, Ministarstvo napravilo izuzetak vezano uz projektnu dokumentaciju, zato što se radi o najboljoj i nagrađivanoj knjižnici u zemlji, te poznatoj i šire.

Entuzijastični zamah koji je ponajbolja knjižnica u Hrvatskoj, Knjižnica i čitaonica Fran Galović po pitanju novog prostora uzela u posljednjih godinu dana, naišao je na zid.

Kovali su se veliki planovi, provodile ankete za građane kakvu bi novu knjižnicu željeli, odabralo se mjesto gdje će ona stajati i sredstva za projektnu dokumentaciju već su bila osigurana. Međutim, planirana sredstva uz blagoslov Ministarstva kulture, kako kaže ravnateljica knjižnice Dijana Sabolović-Krajina, propala su zbog neispunjenih rokova od strane Grada.

– U proračunu Grada osigurana su sredstva za kapitalnu investiciju odnosno izradu projektne dokumentacije nove zgrade knjižnice i usprkos osiguranim sredstvima projekt nije realiziran, a mi smo ostali bez 809.000 kuna – kaže ravnateljica knjižnice.

Radi se o projektu koji knjižnica prijavljuje već pet godina i u Grad i Županiju i Ministarstvo u suradnji s Gradom. Kako je rekla, 300.000 kuna trebalo je doći od Grada, a 200.000 osiguralo bi Ministarstvo.

Mišel Jakšić // Foto: Matija Gudlin

– Sredstva knjižnice su 309 tisuća kuna i mi ćemo to prebaciti u iduću godinu, ali nam je izmaklo ostalo, s napokon smo imali novac na hrpi – razočarana je ravnateljica jer je, prema njenim riječima, Ministarstvo napravilo izuzetak vezano uz projektnu dokumentaciju, zato što se radi o najboljoj i nagrađivanoj knjižnici u zemlji, te poznatoj i šire.

Nova zgrada koprivničkoj je gradskoj knjižnici nasušna, što zbog vlage u spremištu koja utječe na čuvanje knjiga, što iz razloga skučenosti prostora. D. Sabolović-Krajini žao je što je, nakon 31 godine u istoj zgradi i s 9000 korisnika, koliko god se u knjižnici zalagali za projekt nove knjižnice, ova prilika propuštena. Ipak, kaže da joj kao ravnateljici nije stalo da zaoštrava odnose s Gradom, kraj toliko dobrog što se događa za knjižnicu i svih njenih uspjeha.

– Ove se godine dogodio niz pozitivnih stvari, osnovano je povjerenstvo, osigurana su sredstva, dobili smo nagradu za Bibliobus, a to su lijepi uspjesi koji će mnogo donijeti djeci koja su njegovi korisnici, a to je ono najbitnije – izjavila je D. Sabolović-Krajina žaleći što kraj ove ružne priče, nagrada i sve ostalo pada u drugi plan.

– Ja bih da o svemu ovome sjednemo za stol i raspravimo u siječnju. Sad se dogodilo što se dogodilo i nadam se da ćemo svi biti pametniji u idućoj godini – zaključila je pomirljivo ravnateljica naširoko poznate koprivničke knjižnice, a v.d. gradonačelnika Mišel Jakšić tvrdi kako nije ništa propalo, samo je odgođeno.

– S ravnateljicom vodim razgovore svaka dva dana i pokušavam joj objasniti kako ta sredstva nisu propala i da će nova zgrada knjižnice biti realizirana u narednih pet godina. Dotad sam joj nudio brojne alternativne prostore koji ju nisu zadovoljavali. To je zasad, nažalost, moralo biti stavljeno na stranu, jer što nam vrijedi što smo osigurali sredstva za projektnu dokumentaciju, ako u samu gradnju Grad potom mora ulupati tri-četiri milijuna eura – komentira Jakšić, kao uzrok navodeći prioritetnije projekte i investicije.

Kako kaže, mnogo se sredstava ulaže u knjižnicu i njene aktivnosti, poput financiranja raznih seminara, a u idućoj godini u proračunu su predviđena i dva milijuna kuna za Bibliobus.

čitam...
Loading...