Code Club

Ravnateljima predstavljene radionice programiranja za djecu: “Misija je dati svakom djetetu vještine, samopouzdanje i mogućnost oblikovanja svijeta”

14:00h
0
Sastanak ravnatelja u Koprivničkom inkubatoru // Foto: Ivana Habijan

Programirala su nam djeca svih uzrasta i to ne samo jedan sat već cijeli tjedan i interes je bio itekako velik. Djecu informatika zanima i drago mi je kad kroz ovakve i slične programe dobiju priliku steći nova znanja, naglasila je nastavnica Snježana Mihočka.

U petak je u Poduzetničkom inkubatoru Koprivnica održan sastanak ravnatelja osnovnih škola s područja Koprivničko-križevačke županije. Tim Koprivničkog poduzetnika tom je prilikom okupljenima je predstavio Code Club.

Riječ je o mreži besplatnih volonterskih klubova programiranja za djecu.
– Program je prilagođen djeci od devet do 11 godina. Tempo rada nije prenaporan, jednom tjedno održava se radionica u trajanju od jednog školskog sata. Tijekom tog sata djeca imaju priliku naučiti osnove programiranja. Znanje im prenosi profesor ili bilo koji drugi volonter i to tako da koristi lekcije i programe koji su unaprijed pripremljeni i osmišljeni za svaki pojedini sat – objasnila je direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Golčić.

IT stručnjakinja Ana Nikolić i njene kolege iz poduzeća Croz program Code Club promiču u suradnji s British Councilom i volonterskim udrugama iz cijelog svijeta.

– Misija Code Cluba je dati svakom djetetu vještine, samopouzdanje i mogućnost oblikovanja svijeta te im pokazati transformacijsku moć programiranja – rekla je Ana Nikolić.

Predstavljen Code Club // Foto: Ivana Habijan
Predstavljen Code Club // Foto: Ivana Habijan

Ravnateljica Osnovne škole Đuro Ester u Koprivnici, Sanja Prelogović, svjesna je koristi tog programa i onoga što može u budućnosti donijeti učenicima, no i toga da treba mnogo truda da se uvede u škole.

– Pronaći ćemo načina. Neće biti jednostavno jer nastavnici i učitelji već imaju jako puno obaveza i tehnički uvjeti nam nisu baš idealni. Unatoč svemu tome, dat ćemo si truda i svojim učenicima, onima koje će to zanimati, ponuditi mogućnost  da kroz ovaj program steknu znanja koja će im danas sutra dobro doći – rekla je ravnateljica Prelogović.

Nastavnica informatike u istoj školi svjedok je da su učenici iznimno zainteresirani za programiranje.

– Programirala su nam djeca svih uzrasta i to ne samo jedan sat već cijeli tjedan i interes je bio itekako velik. Djecu informatika zanima i drago mi je kad kroz ovakve i slične programe dobiju priliku steći nova znanja – naglasila je nastavnica Snježana Mihočka.

Ravnatelji shvaćaju važnost programiranja // Foto: Ivana Habijan
Ravnatelji shvaćaju važnost programiranja // Foto: Ivana Habijan

Uz ravnateljicu Prelogović i nastavnicu Mihočku, na sastanku su bili predstavnici osnovnih škola Sveti Ivan Žabno, Prof. Blaž Mađer iz Virja, Braća Radić, Fran Kancelak iz Drnja te Koprivnički Ivanec i Kunovec. Ujedinjeni su u apelu da se školama pomogne da opreme informatičke učionice na adekvatan način kako bi s učenicima mogli raditi i novije programe i prenijeti im znanja koja će moći iskoristiti kad odrastu.

– Moj tim i ja cijelu ovu godinu radimo na pokretanju IT zajednice na našem području. Krenuli smo sa Satom kodiranja i jako mi je drago što mogu reći da su ga provele osnovne škole iz Koprivnice, Križevaca i Đurđevca, a uključilo se i Sveučilište Sjever. Drago mi je da su neke od tih škola pokazale interes i za Code Club – rekla je Golčić.

Dodala je kako je s ciljem jačanja IT zajednice na području županije u Inkubatoru proveden set besplatnih IT radionica na kojima su zainteresirani učili programirati, a u srpnju je tim Kc poduzetnika organizirao CODEFEST, prvi koprivnički hackathon.

čitam...