Razglednica iz Norveške

15:44h
0
comenius

Norveški Comenius tim ugostio je prošlog tjedna (23. – 27.11.) svoje partnere u prekrasnom malom gradiću, nedaleko Osla, Fredrikstadu. Iako su svi strahovali od niskih temeperatura koje su za to razdoblje u Norveškoj uobičajene, dočekalo nas je iznenađenje u obliku ugodnih desetak stupnjeva. Fredrikstad svoj naziv duguje danskom kralju Fredriku II. iz 1569.god. Danas u njemu živi oko 70.000 stanovnika, a turisti mogu uživati u šetnjama Starim gradom te uz rijeku Glommu.

Ambjørnrød skole bila je prva škola koju smo posjetili.Tamo su nas dočekali mali raspjevani osnovnoškolci na čijim satima smo i sudjelovali, a oni su nam ponosno pokazivali što su naučili o zemljama iz kojih dolazimo. Popodnevne sate proveli smo na božićnim radionicama i učili od naših malih prijatelja kako se reciklira papir za izradu čestitki, topi vosak za svijeće, izrađuju drvene vješalice i još mnogo toga. Sve proizvode koje učenici zajedno sa svojim nastavnicima izrade namijenjeni su za prodaju, a skupljeni novac utroše na neko putovanje, najčešće zajedničko skijanje.

I u Norveškoj se pripremao „europski ručak“ te je svaka zemlja donijela svoje specijalitete. Naše nastavnice Dijana Bagarić, Mirjana Mihalec, Sonja Kalanj, Jelena Šimek, Ana Bajzek, Petra Rožmarić i Comenius asistentica Nea Viljakainen hrvatski dio stola uredile su u podravsko-slavonskom „štihu“ uz domaće prge, kulen, ponešto slatkoga i domaćeg kupinova vina. Zabavno-edukativni dio programa pripremili su učenici osnovne škole domaćina u Fredrikstadu gdje su na kreativan način prošli kroz najzanimljiviju povijesnu građu, predstavili svoje poznate umjetnike, sportaše, ali i predstavili sve zemlje koje sudjeluju u projektu „How big is your foot?“

111214-comenius2Prohladnu večer proveli smo u starom gradu Gamlebyen koji je obučen u svečano božićno ruho mamio prolaznike da se zaustave i uživaju u romantičnoj čaroliji koju pruža.

U gradskoj vijećnici koja se nalazi u centru Fredristada čuli smo ponešto o razvojnoj strategiji Grada i planovima za budućnost. Posebno zanimljiv bio je i posjet srednjoj školi Kvernhuset koja se u mnogočemu razlikuje od naših srednjih škola. Nastava im počinje vijestima koje u 8.30h gledaju zajedno sa svojim nastavnicima, a nakon toga kreću na posao. Mogu se pohvaliti lijepo uređenim šumskim okolišem, ribnjakom pa čak i dvorištem za pse koji na posao dolaze zajedno sa svojim vlasnicima. Posebna pažnja posvećuje se okolišu i recikliranju, a svaki zid škole ima i svoju edukativnu namjenu. Primjerice, na jednom zidu nalaze se pločice na kojima su ispisani svi sukobi koji su se u svijetu vodili za vrijeme izgradnje Kvernhuset škole.

Sat povijesti proveli smo u Fredrikstad arhipelagu te na stijenovitim brežuljcima iz brončanog doba.

Naši domaćini posebno su nas iznenadili prekrasnom večerom u dvorcu gdje smo se uz riblje specijalitete družili s timovima iz Engleske, Irske, Turske, Estonije i Portugala te naravno domaćinima iz Norveške. U ugodnoj atmosferi starog dvorca smišljali su se novi planovi, ideje i dogovarale završne pripreme za preostale mobilnosti.

111214-comenius3U Oslu smo posjetili Vikinški muzej, poznatu skakaonicu Holmenkollen s koje se pruža divan pogled na grad, park skulptura Gustava Vigelanda i Operu.

Nakon povratka naš Comenius tim započeo je s pripremama za mobilnost u Engleskoj, a nakon praznika uslijedit će i pripreme za zadnju mobilnost kojoj se veselimo jer će se održati u Hrvatskoj od 9. do 13. svibnja 2012. godine.