Slučaj wc-a u šatoru škole u Orehovcu

Razjaren Koren: Ovo je medijska hajka čiji je temelj politika, dok mi poduzimamo sve da se škola nadogradi. Ne može župan biti kriv za svaku spužvu u razredu!

Priprema se projektna dokumentacija koju smo platili 130.000 kuna, a za realizaciju će trebati 3,5 milijuna kuna za što molim medije da organiziraju neku humanitarnu večeru da se ta sredstva što hitnije osiguraju, a čim to sve osiguramo, s proljeća, krenut ćemo u rušenje tog dijela zgrade i gradnju nove, kaže Koren.

11:53h
0
Predstavljanje brošura i programa županijske Turističke zajednice
Darko Koren // Foto: Mario Kos

Situacija s priručnim toaletima u šatoru postavljenom kao privremeno rješenje uz zgradu Osnovne škole Sveti Petar Orehovec, zahuktala se i pretvorila, prema reakcijama župana, u potpuno nepotrebnu aferu i predizborni politički obračun.

Razočaran sam takvom medijskom hajkom čiji je temelj politika. Dogodio se incident na koji nitko nije mogao utjecati, a to je klizište koje se pojavilo ispod aneksa nadograđenog školi. Škola je sagrađena 1964. godine kad sam ja imao jednu godinu, tako da nisam mogao utjecati na izbor lokacije i mjere koje su se tada trebale poduzeti, da ne dođe do čega je danas došlo – rekao je ogorčeni župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

Potaknuti medijskim zapisima, u Županiji su odlučili dati objašnjenje kronološkim redom.

Kako javljaju, Koprivničko-križevačka županija kao osnivač OŠ Sveti Petar Orehovec o problemu pojave pukotina na dijelu školske zgrade, obavijestio je ravnatelj Stjepan Lučki krajem prošlog kolovoza.

Kemijski wc u šatoru

Nakon toga na teren su izašle županijske stručne službe koje su potvrdile stanje, ali i činjenicu kako nema opasnosti za daljnji nastavak nastave. Iz Županije kažu kako su u listopadu angažirali statičara koji je obavio pregled, krenulo se s utvrđivanjem pravog uzroka nastanka pukotina te je potvrđeno da je riječ o klizištu.

Župan sa suradnicima obišao je školu te održao sastanak sa ravnateljem, načelnikom Općine, članovima školskog odbora, roditeljima.

– Pojavilo se klizište, inspekcija je školu zatvorila, pa smo reagirali na jedini mogući način i donesena je odluka – da djecu ne puštamo u taj dio zgrade. Ravnatelj škole je organizirao privremeno funkcioniranje s kemijskim wc-ima, jer su postojeći upravo u aneksu zgrade – objašnjava Koren.

Kako iz Županije kažu, u takvim uvjetima djeca do danas polaze školu, iako su roditeljima ponudili i mogućnost prijevoza djece u druge škole što su odbili.

Predstavljanje brošura i programa županijske Turističke zajednice
Darko Koren // Foto: Mario Kos

– Mi smo poduzeli sve mjere, napravljena su ispitivanja tla, zaključeno je da je najbolje da se taj dio objekta sruši i napravi novi. Priprema se projektna dokumentacija koju smo platili 130.000 kuna, a za realizaciju će trebati 3,5 milijuna kuna za što molim medije da organiziraju neku humanitarnu večeru da se ta sredstva što hitnije osiguraju, a čim to sve osiguramo, s proljeća, krenut ćemo u rušenje tog dijela zgrade i gradnju nove, jer je posve jasno da se na minus 15 ne mogu obavljati građevinski radovi – rekao je Koren.

Projekt bi se trebao izraditi u roku 60 dana, a nakon izrade potrebne dokumentacije krenut će se u odabir izvođača radova.

U Županiji kažu i da je župan prije desetak dana inicirao i sastanak u Ministarstvu znanosti, na kojem se razgovaralo i ovoj hitnoj situaciji te zatražio da se Ministarstvo financijski uključi u rješavanje problema, ali kako zasad nema povratne informacije.

Također, ističu da se komunikacija s ravnateljem škole i načelnikom Općine odvija gotovo na dnevnoj bazi te su svi upoznati s aktivnostima Županije, tako da su neprihvatljive izjave ravnatelja o mogućnosti da će ih Županija zaboraviti.

Koren je razjaren medijskim napisima i reakcijama javnosti, izjavio kako nitko nije rekao da se djeca za tjelesni moraju skidati u tim wc-ima, odnosno šatoru.

Improvizirani šator uz školu

To je malo bolesno! To je pitanje za ravnatelja i učitelja tjelesnog odgoja, zašto se djeca ne skidaju u razredima. Koliko je meni poznato u šatoru postoje grijalice, ali to, isto tako, nije pitanje za mene nego za ravnatelja. Ako on nije sposoban nabaviti grijalice, onda ga treba smijeniti. Ne može župan biti kriv za svaku spužvu u razredu! – ražestio se župan.

Obrazložio je kako u školskom odboru od sedam članova, Županija ima samo tri, a njih se ondje smatra nekakvim gazdama.

– Da sam ja gazda, prvo bih tražio odgovornost ravnatelja, jer se djeca ne mogu tamo skidati – izjavio je Koren i zaključio kako je sve ovo politika te se traži svaki način da se sad pred izbore diskreditira njega i Županiju.

– Škola je dosad bila primjer dobrog rada, a ovo je sve rezultat političkih igara ambicioznih političara poput Lackovića i Kešera – zaključio je Župan.

čitam...
Loading...