znanost

Razvijaju mirisni test na covid, a podaci bi mogli biti korisni već sad

Tri američka sveučilišta u fazi su analiziranja jefitnih mirsnih testova za otkrivanje najranijeg simptoma covida-19 kod kuće.

12:08h
0
Anosmija - Ilustracija
Ilustracija // Envato Elements

Jedan od istaknutijih simptoma covida-19 gubitak je osjeta mirisa kod oboljelog. Stoga su istraživači s Državnog sveučilišta Pennsylvanije, Sveučilišta Florida i Državnog sveučilišta Arizone u projektu vrijednom oko jedan milijun dolara do sada razvili dva testa za kućno ispitivanje osjeta mirisa kod ljudi, prenosi hr.n1info.com.


Državno sveučilište Pennsylvanije u članku na svojim stranicama navodi da je gubitak osjeta mirisa jako dobar indikator, unatoč tome što taj osjet ne gube svi oboljeli. Istraživanja na koja se u članku pozivaju, konstatirala su da je kod oboljelih njuh djelomično ili sasvim pogođen u između 50 i 70 posto slučajeva.

U članku je posebno zanimljiv mirisni spektar koji se proučava ovim projektom.

Prvi test koji je u fazi ispitivanja učinkovitosti temelji se na osjetljivosti oboljelih na mirise dima, jagoda, čokolade i luka. Zašto su izabrali baš ove mirise, u priopćenju se posebno ne objašnjava, ali je izbor indikativan.

Drugi test ide za tim da pokušava utvrditi razine koncentracije određenih mirisa na koje bi osoba za koju se sumnja da bi razvijala simptome covida, mogla biti osjetljiva ili neosjetljiva.

– Kod covida-19 postalo je jasno da ne postoji niti jedan jedini simptom koji bi bio univerzalan za sve oboljele, ali je jedan od najčešćih simptoma, posebno najranijih, gubitak osjeta mirisa – kazao je Steven Munger, direktor floridskog sveučilišnog Centra za miris i okus i voditelj istraživanja.

čitam...