PROJEKT

RCGO PIŠKORNICA Kroz desetak dana potpis ugovora i počinje realizacija projekta vrijednog pola milijarde kuna

Kroz projekt će se razvijati cjelovit i integriran sustav gospodarenja otpadom u kojem će se djelotvorno upravljati svim procesima uz poštivanje najviših standarda u zaštiti ljudskog zdravlja i okoliša, istaknuo je župan Darko Koren

12:33h
0

U idućih desetak dana u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja trebao bi biti potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za početak provođenja projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica. O aktualnostima vezanim za ovaj najvažniji županijski projekt razgovarali su jučer župan Darko Koren i suradnici mu s državnim tajnikom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Milom Horvatom i direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sinišom Kukićem.

Projektom RCGO Piškornica zbrinjavat će se otpad za 530 tisuća stanovnika u četiri županije sjeverozapadne Hrvatske. Ovim strateškim projektom od državnog interesa otpad će se odlagati uz primjenu najviših tehničkih i tehnoloških dostignuća na području zaštite okoliša te tako postići ispunjenje ciljeva iz planskih dokumenata Republike Hrvatske u području gospodarenja otpadom te europskih direktiva koje smo dužni ispuniti kao članica Europske unije, istaknuo je župan Koren.

– Kroz projekt će se razvijati cjelovit i integriran sustav gospodarenja otpadom u kojem će se djelotvorno upravljati svim procesima uz poštivanje najviših standarda u zaštiti ljudskog zdravlja i okoliša. Zadovoljni smo što smo nakon dugotrajnih priprema konačno došli do faze u kojoj krećemo u realizaciju projekta vrijednog gotovo pola milijarde kuna koji će se u velikom postotku sufinancirati sredstvima iz europskih fondova. Ovo je jedan od najznačajnijih projekata Županijske uprave u koji je uložen veliki trud da se dovede do ove faze, a sve s ciljem kako bi se riješio gorući problem zbrinjavanja otpada i u konačnici stvorio sustav kako bi se što manje ugrožavao okoliš, klima i zdravlje ljudi, naglasio je župan.

Državni tajnik Mile Horvat je potvrdio kako će se uskoro svečano potpisati Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava te izrazio zadovoljstvo što je RCGO Piškornica uz veliku upornost došla do ove faze.

– RCGO je nužnost i od strateške je važnosti za Hrvatsku, a važno je naglasiti kako razmišljamo o cjelokupnom sustavu u koji su važni elementi i sprječavanje nastanka otpada, pripreme za ponovnu uporabu i recikliranje te drugi postupci poput energetske oporaba o čemu smo već pokrenuli inicijalne razgovore s predstavnicima cementne industrije koja je zainteresirana za gorivo iz otpada. Dakle svi su segmenti detaljno razrađeni i cijeli je projekt usklađen sa svim potrebnim europskim normama, napomenuo je državni tajnik Horvat.

Zadovoljstvo što će RCGO Piškornica ući u fazu realizacije izrazio je i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić.

– Fond oduvijek dobro surađuje sa Županijom, a pomoći ćemo i oko drugih tehničkih pitanja te sufinanciranja sanacije odlagališta – obećao je direktor Kukić.

Na potpori su zahvalili i direktor  tvrtke Piškornica d.o.o Mladen Ružman te direktor tvrtke  Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o. Marijan Blažok koji su iznijeli prijedloge za rješavanje tehničkih detalja naglasivši dobru suradnju s Ministarstvom i Fondom.

Od direktora Mladena Ružmana pokušali smo doznati neke prve konkretne poteze i detalje, no nije nam ih želio otkriti sve dok papiri ne budu i potpisani.

– Dogovor je da ništa ne komuniciramo prije nego cijela dokumentacija ne bude pregledana s naše i europske strane. Riječ je o velikom projektu o kojem će svi detalji biti poznati nakon potpisivanja ugovora – rekao je Ružman.

Spomenimo kako će se nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz kohezijskog fonda Europske unije pokrenuti postupak javne nabave za projektiranje i izgradnju projekta RCGO Piškornica. Ukupna bespovratna sredstva iznose 404 milijuna kuna od čega EU sredstva iznose 314 milijuna kuna, a nacionalna (FZOEU) 90 milijuna kuna.

 

čitam...