Reciklirajmo zajedno za planetu Zemlju

07:21h
0
Ilustracija

Dan planeta Zemlje diljem svijeta se tradicionalno obilježava 22. travnja svake godine. Svatko od nas bi se na taj dan trebao prisjetiti koliko nam je okoliš bitan i na koje sve načine možemo doprinjeti njegovu očuvanju. Jedan od načina je i recikliranje.

Danas su ljudi sve više svjesni činjenice da male, svakodnevne odluke mogu imati veliki utjecaj na svijet u kojemu živimo. Također, nije dovoljno da smo samo svjesni ove činjenice, već su potrebna i djela kroz koja dajemo svoj doprinos očuvanju prekrasne prirode koja nas okružuje.

Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca, društveno je poduzeće koje na kreativan način koristi stari i odbačeni tekstil te ga recikliranjem pretvara u zanimljive i ponovno upotrebljive proizvode kao što su torbe, papuče, pregače, haljine.

Kako bi se kod mladih stvorila navika i svijest o mogućnostima koje nam pruža recikliranje, na inicijativu Humane Nove će povodom Dana planeta Zemlje u školama Međimurske županije biti organizirano sakupljanje staroga tekstila, odjeće i obuće. Tako će učenici iz I. OŠ Čakovec, II. OŠ Čakovec, III. OŠ Čakovec, OŠ Belica, OŠ Kuršanec, OŠ Ivanovec, OŠ Selnica, OŠ Donji Kraljevec, OŠ Draškovec, OŠ Kotoriba, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Mursko Središće, OŠ Podturen, OŠ Nedelišće, OŠ Strahoninec, OŠ Petar Zrinski Šenkovec, OŠ Štrigova, Gimnazije Čakovec, Gospodarske škole Čakovec i Gospodarske škole Varaždin,  kroz akciju sakupljanja dati svoj doprinos očuvanju okoliša te pokazati da i mala djela mogu učiniti veliku razliku.

Pozivamo i sve ostale da se pridruže ovoj akciji sakupljanja i tekstil koji im više nije potreban doniraju Zadruzi Humana Nova na adresi Dr. Ivana Novaka 38 u Čakovcu.

U Križevcima će se akcija sakupljanja tekstila provoditi 26.04. i 03.05. od 9:00-13:00 sati u prostoru bivše vojarne ispred hangara A.

Uz to što doniranjem tekstila Socijalnoj zadruzi Humana Nova pomažete očuvanju okolišta smanjujući njegovo gomilanje na odlagalištima, pomažete i zapošljavanju osoba s invaliditetom i ostalih teško zapošljivih skupina.

Budite i vi dio prirode, čuvate Zemlju kako bi naraštaji nakon nas također mogli uživati u njezinim ljepotama. Čovjek je sposoban jednako moćno uništavati kao i stvarati. Iskoristimo svoju snagu za dobre stvari; reciklirajmo, koristimo platnene vrećice umjesto plastičnih, hodajmo umjesto da se vozimo automobilom. Svatko od nas može doprinijeti.