PODRAVINA I PRIGORJE

U rekordnom roku potrošeno 7200 doza cjepiva protiv gripe, više ih nema ni na zalihama

Gripe još nema i uvijek je nezahvalno prognozirati kad bi se mogli javiti prvi slučajevi, no ako gledamo prijašnje godine, možemo očekivati da će stići krajem prosinca, istaknula je D. Pinter. 

11:30h
0
Počelo cijepljenje protiv gripe
Ilustracija

U samo dva tjedna potrošilo se svih 7200 doza za cijepljenje protiv gripe u Podravini i Prigorju.

Prema riječima Danijele Pinter, epidemiologinje iz županijskog Zavoda, zalihe cjepiva u cijeloj su državi pri kraju.

Stoga, ako se i poželite cijepiti, ostat ćete ‘kratkih rukava’.

– Nema nekih poseban razlog zašto je tome tako, jednostavno ih se više i brže dolazilo cijepiti po danu. Malo je neuobičajeno jer smo cijepljenje znali inače razvlačiti do ožujka. Počeli smo s cijepljenjem početkom mjeseca, a po danu smo čak imali 100-150 zainteresiranih. Jedan ih je dan došlo čak 250. No, nije ni to neka velika brojika. Sjećam se prijašnjih godina dok ih je dnevno dolazilo 500-tinjak – kazala nam je Danijela Pinter.

Na cjepljenje su kao i prijašnjih godina u najvećem broju dolazili stanovnici starije životne dobi i kronični bolesnici. Tu nema odstupanja. Inače, prošle je godine čak 100-tinjak doza ostalo neiskorišteno.

– Gripe još nema i uvijek je nezahvalno prognozirati kad bi se mogli javiti prvi slučajevi, no ako gledamo prijašnje godine, možemo očekivati da će stići krajem prosinca – istaknula je D. Pinter.

čitam...