Renesansni festival osvojio Koprivničance i njihove goste

23:00h
0
renesansnifestival

renesansnifestival06092008-091-malaRenesansni festival u Koprivnici otvoren je u subotu, dolaskom svečane kraljevske povorke podno starih gradskih zidina na Bašći. Tamo je 1356. godine kralj Ludovik Anžuvinac Koprivnici dodijelio povelju slobodnoga i kraljevskoga grada.
Važni povijesni događaj opet je oživljen na Renesansnom festivalu, a povelju je primio gradski sudac, glavni lik u nekadašnjoj Koprivnici. Njega je odglumio aktualni gradonačelnik Zvonimir Mršić. Na priredbi koja traje do ponedjeljka okupilo se oko 300 sudionika iz više zemalja, a posjetili su je brojni Koprivničanci i njihovi gosti iz drugih gradova i država.  Renesansni festival treću godinu u nizu organiziraju koprivnička Turistička zajednica i Carslberg Croatia.
Posjetitelji su u subotu mogli vidjeti i dolazak Hermana II. Celjskog, kao i legendu o Lijepoj kneginji i Crnom vitezu. Posebno atraktivan bio je noćni napad na grad vatrenim kuglama, gdje su nastupili Koprivnički mušketiri, Vitezovi zelingradski i druge viteške skupine. Tijekom Festivala posjetitelji su mogli isprobati razna srednjovjekovna jela koja su im priredili kuhari iz Podravke i hotela Podravina. Na srednjovjekovnome prodajnom sajmu predstavljeni su razni obrti, a nastupili su i svirači, žongleri, dvorske lude i štulaši.

Ogromnu galeriju fotografija potražite ovdje.