Jedinstvena atrakcija

Na Renesansnom festivalu bit će predstavljen prvi hrvatski parfem od koprive

Parfem je rađen na bazi od 25 posto esencija, te kroz svoju primarnu notu koprive, odiše svježinom koja mu omogućava da bude nenametljiv, kaže Dejan Levačić.

11:09h
0
Osnovni sastojak je biljka po kojem je Koprivnica dobila ime // Foto: Matija Gudlin

Prvi hrvatski parfem od koprive svoju će veliku promociju doživjeti na koprivničkom Renesansnom festivalu za koji je ciljano i proizveden.


Miris stvoren na bazi biljke koja je darovala ime Koprivnici savršeno odgovara ovogodišnjoj temi festivala, a to je kopriva i eliksiri. Na poticaj direktora Turističke zajednice Renata Labazana parfem od kopriva je kreirao mag Dejan Levačić iz Čakovca.

– Proces stvaranja parfema od koprive, kojeg smo nazvali Urtica, trajao je četrnaest mjeseci. Glavne note parfema Urtica čine kopriva ubrana na području Koprivnice, neven, list ljubičice, jasmin i badem. Parfem je rađen na bazi od 25 posto esencija, te kroz svoju primarnu notu koprive, odiše svježinom koja mu omogućava da bude nenametljiv. Namijenjen je za korištenje u ljetnim mjesecima iz razloga što svojim svježim notama daje posebnu vedrinu, osjećaj svježine i slobode u toplim danima – ističe Dejan Levačić.

Foto: Matija Gudlin

Parfemska bajka iza koje u cijelosti stoje hrvatska kreativnost i hrvatske sirovine bit će predstavljena na osobito zanimljiv način ne samo zbog posebne atmosfere Renesansnog festivala koji na originalan način oživljava razdoblje kasnog srednjeg vijeka, nego i činjenice da je javno testiranje parfema prijavljeno i za Guinnesovu knjigu rekorda. Do sada je u jednom danu na jednom mjestu parfem iskušalo 1512 osoba, a u Koprivnici kane tu brojku podići na čak 2000.

– Renesansi festival lani je posjetilo više oko 50000 ljudi iz zemlje i inozemstva. Zbog atraktivnog ovogodišnjeg programa u kojemu će se po prvi puta na jednoj turističkoj manifestaciji predstaviti niz proizvoda od kopriva kao što su pivo, rakije i likeri, kolači i raznovrsna jela, kozmetika, ljekoviti pripravci za ljepotu i libido, tinkture, računamo da će ih od 24. do 27. kolovoza u Koprivnici biti i više. Mnoge od njih zasigurno će privući i mogućnost testiranja apsolutnog noviteta među parfemima u svijetu i vjerujem da će svjetski rekord biti oboren – naglašava Renato Labazan.

Testiranje parfema od kopriva najavljeno je za subotu, 26. kolovoza od 16 sati, a dvije tisućita osoba po redu koja će isprobati Urticu bit će nagrađena bočicom parfema od 50 ml pakiranoj u ručno rađenu kutiju od drveta i kože.

čitam...