Tehno geek

REVOLUCIONARNA TEHNOLOGIJA Uspješno rođena janjad iz umjetne utrobe, ljudi su sljedeći

19:30h
0
Janje unutar umjetne utrobe // Izvor: youtube.com

Glavni poticaji za razvoj tehnologija od pamtivijeka dolaze iz vojnih i medicinskih područja. Ljudska vrsta očito ima veliku potrebu za istovremenim uništavanjem i spašavanjem života.

Svake godine u svijetu se rodi gotovo 15 milijuna nedonoščadi, prijevremeno rođene djece. Zdravo ljudsko dijete rađa se nakon 40 tjedana trudnoće, no ako se porođaj dogodi u 37. tjednu ili ranije smatra se prijevremenim. Oni koji prežive prvu godinu života imaju velik rizik od cjeloživotnih poteškoća poput cerebralne paralize i poteškoća s razvojem organa.

Znanstvenici iz Dječje bolnice u Philadelphiji razvili su umjetnu utrobu koja simulira uvjete potrebne kako bi se organizam u potpunosti razvio. Testovi koji su napravljeni na nedonoščadi janjadi dali su obećavajuće rezultate. Ovako rođena janjad, koja se u umjetnoj utrobi razvijala i do mjesec dana, nastavila je život bez ikakvih komplikacija i posljedica koje su inače tipične za nedonoščad.

– Nedonoščad ima hitnu potrebu za mostom između utrobe i vanjskog svijeta. Razvojem izvanstaničnog sustava koji podupire rast i sazrijevanje organa kroz samo nekoliko tjedana možemo dramatično poboljšati ishode za iznimno preuranjene bebe – rekao je Alan Flake, voditelj studije.

Ovakva umjetna utroba dizajnirana je za prihvat dojenčadi gestacijske dobi 23 do 28 tjedana. Iako je to još prilično prerano, do tog trenutka fetus je prešao sigurnosni prag i mogao bi izbjeći posljedice preranog poroda. Uređaj održava konstantnu temperaturu, tlak i svjetlost te štiti bebu od infekcija i loših podražaja iz vanjskog svijeta.

Ilustracija // Foto: ingimage

Beba se u ovom uređaju nalazi unutar vrećice ispunjene umjetnom amnionskom tekućinom koja cirkulira, baš kao i u majčinoj utrobi. Kako pluća u ovako ranim fazama još uvijek nisu dovoljno razvijena za udisanje zraka, srce je zaduženo za miješanje kisika u krv. Taj proces odvija se kroz pupčanu vrpcu spojenu na vanjski oksigenator, koji provodi ulogu posteljice. Vitalni znakovi, protok krvi i razvoj djeteta pod stalnim su nadzorom.

Uređaj je testiran na osam nedonoščadi janjadi koje su nastavile život kao da su rođena na vrijeme. Ono što nudi daleko je superiornije od trenutne medicinske skrbi koja je dostupna nedonoščadi.

Iako se primjena ovakvog sustava na ljudima očekuje tek za desetak godina zasigurno će postaviti nove standarde za njegu ovog podskupa izuzetno preuranjenih dojenčadi.

 

čitam...