korak naprijed

Riješena 15 milijuna kuna vrijedna sanacija smetlišta Orl s 25 tisuća kubika smeća, Maletić ispunio predizborni plan

Radovi bi trebali trajati oko šest mjeseci, no prvo se mora proći postupak javne nabave, to je proces koji traje.

18:00h
0
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Jedan od predizbornih programa koje je sadašnji načelnik Ferdinandovca Vjekoslav Maletić predstavio biračima prilikom izlaska na lokalne izbore bila je i stavka – sanacija smetlišta Orl. Radi se o dugogodišnjem divljem odlagalištu smeća u ulici Orl nedaleko centra sela. Prvi sastanak koji je odradio kao načelnik bio je u Zagrebu, a ticao se upravo sanacije smetlišta.

Sada, koju godinu kasnije, stvari su pred ciljnom ravninom, upravo prolaze kroz nju. Projekt vrijednosti 15 milijuna kuna napokon je odobren i priveden kraju, što se većeg, važnijeg dijela papirologije tiče.

– 85 posto iznosa su EU sredstva, 10 posto su sredstva Fonda za zaštitu okoliša. Ostalih pet posto trebala bi financirati općina, ali pokušat ćemo i to riješiti preko EU fondova. Prvo će se napraviti nepropusna ploha. Onda će se sve izvaditi i staviti na tu plohu. Zatim se čeka da se to sve prosuši, procijedi. Na postojeći, novi teren stavlja se više raznoraznih slojeva koji će kreirati nepropusni sloj. U završnom sloju ide humus, trava, drveće, ograda – govori nam načelnik Ferdinandovca.

Radi se o količini od 25 tisuća kubika smeća od kojeg je pola ispod razine podzemne vode. Radovi bi trebali trajati oko šest mjeseci, no prvo se mora proći postupak javne nabave, to je proces koji traje. Bilo bi sjajno i prigodno kad bi se projekt završio do sljedeće godine u ovo vrijeme.

Projekt iznosi 15 milijuna kuna, a to je tako jer smetlište sada ide ispod razine podzemne vode. Zadnje tri godine rađena su ispitavanja i analize podzemnih voda kako bi sve bilo u skladu s papirima. Samo priprema papira stajala je 400 tisuća kuna. Sad je još malo ostalo do kompletne sanacije.

čitam...
Loading...