Potvrdilo Gradsko vijeće

Robert Čimin ostaje ravnatelj Muzeja grada Koprivnice: Ustanova je bila na koljenima kada sam došao, danas smo u plusu

16:30h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Robert Čimin ostat će na čelu Muzeja grada Koprivnice još četiri godine.

Novi četverogodišnji mandat dosadašnjeg ravnatelja potvrdilo je danas Gradsko vijeće na 22. sjednici. Na raspisani natječaj pristigla je jedna prijava, a Stručno vijeće Muzeja razmotrilo je natječajnu dokumentaciju te je jednoglasno podržalo Čimina i njegov program.

– Iza njega je uspješan mandat, u kojemu je napravljen iskorak u radu Muzeja. Puno toga smo napravili na polju digitalizacije, ali najvažnije je da se napravilo iskorake u infarstukturi, poput Galerije Mijo Kovačić pa i rasprave o Muzejskom trgu. Svakodnevno se radi na nečemu novom, gledamo gdje što možemo napraviti sami ili u partnerstvu s ministarstvom, institucijama i fondovima i mislim da idemo u dobrom smjeru. Programski, što je srž, nisam dovoljno stručan, ali me veseli kada od neovisne stručne javnosti van granica županije dobivamo puno pohvala – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić te dodao da je zadovoljan, uz to što se prezentira suvremena umjetnost, također i vraća podravskim korijenima kao nikada do sada.

Ravnatelj Čimin pojasnio je što se sve radilo u proteklom mandatu.

– Ustanova je bila na koljenima kada sam došao, financijski nestabilna sa 136.000 kuna minusa, a danas imamo 13.000 plusa. Došli smo do toga za samo tri godine, a nismo na tržištu, nego se snalazimo. Da sam mislio da ne možemo nastaviti srazvojem programa i infrastrukture, ne bih se primio novog mandata. Zaposlili smo i osam novih ljudi, od današnjih 16. To dovoljno govori o tome koliko stvaramo, koiko imamo novih korisnika – rekao je Čimin.

Pojasnio je i kakvi se zahvati rade na infrastrukturi.

– Ako ove godine prođe natječaj, moći ćemo riješiti problem s vlagom u muzeju, što je važno jer nam je primarna djelatnost zaštita muzejske građe. Želimo i krenuti s obnavljanjem krovišta također – najavio je ravnatelj.

Istaknuo je da se s obnovom kuće Malančec stalo jer je ona u takvom stanju da može preživjeti još 30 godina.

– Treba nam 5-6 milijuna i ako se otvori natječaj, bit ćemo spremni. Puno se radi na infrastrukturi, iako se možda to tako ne vidi – izjavio je Čimin.

Vijećnici su jednoglasno podržali prijedlog za imenovanje novog-starog ravnatelja.

Robert Čimin viši je kustos i diplomirani arheolog rodom iz Virja. U listopadu 2008. godine zapošljava se u Muzeju grada Koprivnice na radnom mjestu kustosa arheologa, odnosno voditelja Odjela arheologije i Zbirke numizmatike. U prosincu iduće godine polaže stručni ispit za muzejsko zvanje kustosa. Član je Stručnog vijeća od 2008. godine, a bio
je član Upravnog (i Muzejskog) vijeća od veljače 2012. do travnja 2016. godine. U Muzeju je proveo 30-ak arheoloških iskopavanja, što zaštitnih, što sustavnih poput lokaliteta Virje – sv.Martin, Kamengrad kod Koprivnice, Gorbonoku u Kloštru Podravskom itd. Redovito sudjeluje na znanstvenim skupovima i okruglim stolovima diljem sjeverozapadne Hrvatske. Autor je nekoliko znanstvenih i većeg broja stručnih i popularnih članaka, a uredio je i nekoliko stručnih zbornika i monografija. Od 16. travnja 2016. godine ravnatelj je Muzeja grada Koprivnice.

Loading...