Croatian Makers

Robotomanija zavladala školama diljem zemlje, a projektu se za sada nisu pridružile koprivničke škole

11:30h
0
Croatian Makers radionica u Koprivnici // Foto: Matija Gudlin

Roboti u škole dolaze rastavljeni pa ih učenici prvo moraju sastaviti. Nakon sastavljanja, programiraju ih uz pomoć vizualnog programskog jezika Scratch na intuitivan i djetetu zanimljiv način.

Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih osnivač je projekta Croatian Makers kojem je cilj omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju osnovnoškolskih uzrasta.

U sklopu projekta osnovana je i Croatian Makers liga u kojoj sudjeluju škole i centri koji rade s mladima. U ligu je uključeno preko 360 ustanova i 8000 učenika, a među njima i brojne škole i ustanove Podravine i Prigorja.

Tako su tu OŠ Grgura Karlovčana iz Đurđevca, OŠ Vladimir Nazor iz Križevaca, OŠ Petra Preradovića iz Pitomače te osnovne škole iz Drnja, Novigrada Podravskog i Kalinovca. Osim njih, uključeno je i Inovatorsko društvo Marcel Kiepach iz Križevaca, Narodna knjižnica u Virju, a iz Koprivnice Udruga za održivi razvoj Hrvatske (UZOR) i Udruga Zajednice tehničke kulture Koprivnica, Sekcija robotike.

Croatian Makers radionica u Koprivnici // Foto: Matija Gudlin

Na tim radionicama učenici uz pomoć malih mBot robota stječu praktična znanja i iskustvo u programiranju, elektronici i robotici. Roboti u škole dolaze rastavljeni pa ih učenici prvo moraju sastaviti. Nakon sastavljanja, programiraju ih uz pomoć vizualnog programskog jezika Scratch na intuitivan i djetetu zanimljiv način.

Robote je s računalom ili mobilnim uređajem moguće povezati bežično preko Bluetooth ili wirelless 2.4 GHz modula. Ovaj, jednostavan za sastavljanje, mBot edukacijski set pruža neograničene mogućnosti da djeca nauče STEM (znanost, tehnologiju, inženjering i matematiku).

Iznenađuje da se na ovaj napredni i vrlo hvaljeni projekt nije prijavila ni jedna koprivnička osnovna škola. Jedan roditelj koji prati tijek projekta, razočaran se javio u redakciju s apelom na koprivničke škole da se uključe u Ligu.

Dorijan Pakasin // Foto: Matija Gudlin
Pitomački robotičari u samo mjesec dana programirali robote // Foto: Matija Gudlin

– Nije mi jasan razlog zašto se ni jedna škola s područja grada ne bi uključila u ovakav obećavajući program koji je potpuno besplatan. Mislim da je to sramotno, kraj tolikih škola s područja županije koje sudjeluju, čak i onih seoskih – reakcija je roditelja koji kaže da se još uvijek nije kasno prijaviti u program.

Objašnjenje je dala ravnateljica OŠ A. N. Gostovinski Gordana Gazdić Buhanec koja kaže kako robotika u toj školi postoji već nekoliko godina te da po tom pitanju surađuju s Gradom.

– Grad je okupio tri osnovne škole te smo zajedno pisali projekt kojim smo aplicirali na natječaj Europske unije. Naravno, za to je potrebno osigurati edukaciju učitelja te opremu, kako je robotika beskrajno skupa. Sad čekamo da se projekt odobri – izjavila je ravnateljica koja kaže kako škola u ovaj projekt nije uključena, jer su i bez toga pretrpani izvannastavnim aktivnostima, ali i da nisu bili informirani te bi joj bilo drago da im se netko javio.

Foto: Matija Gudlin

Voditeljica odsjeka za europske poslove u Gradu Maja Balaško kaže kako Grad ne može odlučivati o tome hoće li se škole uključiti u tako nešto ili ne, nego eventualno može skrenuti pažnju na postojanje projekta i mogućnost prijave. Također, potvrđuje riječi G. Gazdić Buhanec o vlastitom projektu uvođenja robotike u škole.

– Grad je u suradnji s osnovnim školama i školama iz Mađarske prijavio projekt na natječaj RoboTech, koji je završio u svibnju. Rezultatima se nadamo do kraja travnja, iako se ne može znati hoće li projekt biti odobren. Ukupna vrijednost projekta za Grad je 115.000 eura, a Grad bi financijski sudjelovao udjelom od oko 17.000 eura, odnosno 15% ukupnog proračuna – rekla nam je M. Balaško iz Grada.

Predviđeno trajanje projekta je 16 mjeseci, a namjena mu je da osnovne škole od početka krenu s robotikom, kao s dijelom izvannastavnih aktivnosti koja bi obuhvatila sve od planiranja kurikuluma do radionica te bi se osigurala nabava opreme i slično.

čitam...