izglasana odluka

Roditelji djece koja se čuvaju kod dadilja predali peticiju s 80 potpisa, uslijedile su žestoke rasprave, Jakšić: Neke su se dadilje cjenkale s roditeljima

Nezavisni vijećnik Ivica Suvalj predložio je da se točka 10 makne s dnevnog reda jer se nije s vlasnicima obrta razgovaralo, a gradski vijećnici, kako kaže, nisu dobili obrazloženje da je to po EU regulativi.

21:51h
0
Gradsko vijeće Koprivnica 30.11.2018. // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Na samom počeku Gradskog vijeća predsjednik Ivan Pal pročitao je peticiju dadilja s ukupno 80 potpisa roditelja djece koja se kod njih čuvaju.

Oni su svi redom protiv donošenja odluke o utvrđivanju mjerila za sufinanciranje djelatnosti dadilja na području Grada Koprivnice te su zatražile da se ona izbriše.

Svi roditelji traže da se vijećnici usprotive odluci jer je ona, tvrde, diskriminirajuća.

– Molimo da podržite ovu peticiju, smatramo da je odluka nepravedna prema djeci, dadiljama i odgojiteljicama, protivimo se da pravo na upis imaju samo ona djeca koja nisu ostvarila pravo na vrtić, uskraćuje nam se pravo da nam obrt bude prvi izbor, a možda živimo bliže – piše u peticiji.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Ivica Suvalj iz Mreže predložio je da se točka 10 makne s dnevnog reda jer se nije s vlasnicima obrta razgovaralo, a gradski vijećnici, kako kaže, nisu dobili obrazloženje da je to po EU regulativi.

Međutim, izglasano je da će točka ostati na dnevnom redu. Raspravi je sudjelovao i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal.

Gradska Pročelnica Ana Mlinarić osluku je obrazložila time da mjesta za djecu jasličke dobi nema dovoljno.

Gradsko vijeće Koprivnica 30.11.2018. // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– U Koprivnici djeluje osam obrta i oni predstavljaju veliki standard Grada. Za sufinanciranje djelatnosti dadilja povećan je proračun za 144 tisuća kuna. Svrha ove odluke je povećavanje smještaja djece za onu djecu koja nemaju kamo. Mijenjaju se kriteriji. Imamo manjak smještaja za djecu jasličke dobi i ova odluka ide u smjeru da djeca ne ostanu neupisana. Cilj je da djecu jasličke dobi usmjeravamo prema obrtima za čuvanje djece. Manjak smještajnih kapaciteta imamo i za djecu s poteškoćama u razvoju, zbog toga smo usmjerili tu djecu u Podravsko sunce. Cilj nam je intencija da sva djeca imaju gdje biti kada su roditelji na poslu, a uz sufinanciranje Grada. Neprimjereno je da je odluka protuustavna, ona i dalje daje pravo da si bira gdje će upisati svoje dijete. Obrti za čuvanje djece su nam iznimno važni. Roditelji moraju dati zahtjeve dvama vrtića i ako ih oni odbiju tada obrti preuzimaju tu djecu. Grad želi zaštitu i dobrobit za djecu,  ne vidim tu nikakav problem. Ipak, ako roditelji ne žele upisati dijete u odgojno obrazovne ustanove, ne mora. Mi smo grad prijatelj djece, a ovim proračunom podupiremo obrte i želimo ih kao partnere – konstatirala je ona.

Suvalj je pak istaknuo je da su ga roditelji djece kontaktirali i tražili da iznese njihove stavove.

– Niste dobro iskomunicirali s dadiljama, a ni s roditeljima. Jedan od roditeljima napisao mi je: Odluka ne ide u korist djeci koja već jesu u obrtima, a moraju se seliti. Prezadovoljni smo sa svime što obrt nudi, zašto da to mijenjamo? – rekao je Suvalj.

Ana Mlinarić odgovorila mu je da što se tiče te djece koja su već smještena u obrtima, neće ih se nigdje seliti, no jednom će ipak morati u odgojno obrazovne ustanove što je i logično. Sve će se normalno i dalje financirati, no roditelji moraju osvijestiti da djecu stariju od tri godine moraju smjestiti u odgojno obrazovne ustanove jer to je prirodni tijek –  istaknula je pročelnica.

HDZ-ov Ernest Forjan naglasio je da je odluka katastrofalno iskomunicirana.

– Problem je da kada čitamo odluku možemo iščitati šture stvari. Zašto se s dadiljama nije sjelo? Nisam za to da se ta točka stavlja na dnevni red, to je nezrelo, jer se daje dojam da se daje o paketima, a ne o djeci. Smatram da imamo problem o kojem će se prešutjeti. Ovu odluku ne želim podržati, ali sam za to da se sjedne i s njima komunicira te da Grad ima jasnu strategiju. Zbog neprofesionalizma stajem na stranu dadilja – konstatirao je Forjan.

Gradsko vijeće Koprivnica 30.11.2018. // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Predsjednik vijeća Ivan Pal rekao je da u našem gradu vrlo marljivo radi kompletni sustav obrazovanja.

– Obrti sjajno rade svoj posao i ne moraju se bojati za svoj posao. Međutim, tu je fokus na djeci, ova odluka ide na korist njima – zaključio je Pal.

Nezavisni Grgić također je bio protiv loše iskomunicirane odluke, koja je na kraju donesena većinom glasova.

Gradonačelnik Mišel Jakšić zaključio je da svaka odluka ide u smjeru da zaštiti i djecu i roditelje.

– S ovom odlukom povećavamo sredstva za dadilje te za djecu s poteškoćama. Naše dadilje imaju dobre uvjete. Pročelnica Ana je razgovarala sa svim dadiljama i konstatirano je da je sve shvaćeno. Moja prepiska je nakon toga krivo protumačena u internim grupama na društvenim mrežama. Dadilje su potrebne i podržavat ćemo ih i dalje – zaključio je Jakšić.

Jakšić je isto tako rekao kako je upoznat sa činjenicom da su se neke dadilje cjenkale s roditeljima jer nisu više imale mjesta pa im rekle da plate punu cijenu od 1500 kuna i tako primale više od 12 djece, za koju dobivaju subvencije.

Odluka stupa na snagu s 1. siječnja 2019. godine.

čitam...
Loading...