20 godina zbora Ime ljubavi

Roko Žaja: Želimo da se javnost riješi predrasuda prema crkvenoj glazbi, a nastupit će i Romana Pavliša i Helena Hraščanec

17:30h
0
Rođendan Imena ljubavi // Foto: plakat

To će biti raznolike skladbe uz različite glazbene pratnje. Ne samo orgulja, nego i klavira, bubnjeva, raznih zvečki i drugoga. Na repertoaru se nalazi i uglazbljena Opomena A.B. Šimića te ostale zanimljive skladbe, rekao je voditelj.

Zbor koprivničke crkve sv. Nikole Ime ljubavi ove godine slavi 20 godina postojanja, a obilježit će ga koncertom ove subote u istoj crkvi.

Odlika koncerta je raznovrsnost stilova – od klasike, preko pop-rocka do gospela, uz autorske skladbe i aranžmane duhovnih pjesama. Koncert nam je najavio i zbor predstavio njegov voditelj Roko Žaja.

– To će biti raznolike skladbe uz različite glazbene pratnje. Ne samo orgulja, nego i klavira, bubnjeva, raznih zvečki i drugoga. Na repertoaru se nalazi i uglazbljena Opomena A.B. Šimića te ostale zanimljive skladbe – rekao je voditelj i pozvao javnost da dođe kako bi se razriješile neke skepse i predrasude vezane uz crkvenu glazbu.

Proslava će započeti euharistijskim slavljem u 18 sati, nakon kojega slijedi koncert zbora.

– Naravno da se držimo i liturgije te nedjeljom pjevamo razne psalme, a u raznim prigodama kroz godinu izvodimo tradicionalne pučke pjesme. Međutim, mi pratimo i moderne trendove katoličke duhovne glazbe, te smo inovativni i posebni koristeći neke neuobičajene instrumente u tom žanru, poput bubnjeva, falute i drugih – pojašnjava nam Žaja koji je, uz svoju zamjenicu Mateju Vujičić, i autor nekih skladbi koje se, isto tako, nalaze na pjevačkom repertoaru namijenjenom za mise, festivale i koncerte.

Zbor mladih Ime Ljubavi osnovan je 1996. godine na inicijativu koprivničkog kapelana Krunoslava Detića u Crkvi svetog Nikole biskupa.

Osim što svake nedjelje u 18 ili 19 sati pjeva na misi i održava koncerte u svojoj župi, poput uskrsnog i dva božićna, Ime ljubavi gostuje i diljem Hrvatske.

Zbor priprema i sudjeluje na mnogim festivalima duhovne glazbe poput Krapinafesta, Stepinčevih nota, Dugafesta, Festivala dobrog Pastira, Festivala svete Cecilije, Martinfesta i drugih.

– Radi se većinom o revijalnim nastupima te se nismo dosad natjecali, jer u duhovnoj glazbi nema baš kompetitivnosti. 2013. godine imali su i svoj prvi koncert izvan Varaždinske biskupije, u Zagrebu, a u rujnu 2015. održali smo koncert u župi Gospe od Zdravlja u Podstrani kraj Splita čime smo privukli mnoge slušatelje – nabrojao je voditelj zbora koji je pjevao na misnim slavljima i katehezama u brojnim župama Varaždinske biskupije i Zagrebačke nadbiskupije.

Na ovom će se koncertu predstaviti i njegove dvije bivše voditeljice, ujedno i perspektivne glazbenice – Helena Hraščanec i Romana Pavliša, nedavno javnosti prezentirana kao Anna Moor.

– Romana nam je svima poznata po svojem novom hitu Lutak, a Helena Hraščanec prva je voditeljica zbora te autorica naše himne “U ime ljubavi”, po kojem zbor nosi i ime. Kao glazbena pratnja bit ćemo gitarist Ivan Petrović i ja za klavirom – najavio nam je voditelj zbora koji danas čini 15-ak stalnih članova.

čitam...
Loading...