USPJEŠAN PROJEKT UDRUGE KORAK PO KORAK

FOTO Romi posadili krastavce koje otkupljuje Podravka, Božidar Oršoš: Jako sam sretan, po prvi put sam dobio priliku raditi

U mojih 50 godina nisam nikada imao posao. Jako sam sretan, dobio sam priliku da zaradim pokoju kunu više. Hvala Udruzi, Gradu i Podravki što su nam omogućili posao, rekao je Božidar Oršoš.

11:45h
0
Foto: Matija Gudlin

Plantaža krastavaca koju je pokrenula Udruga Roma Korak na zemljištu u blizini koprivničkog Kampusa urodila je plodom. Riječ je o projektu koji je spomenuta udruga pokrenula u suradnji s Gradom, s ciljem da se pripadnicima te nacionalne manjine pomogne u pronalaženju posla. Plantažu je obišao Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice s Franjom Horvatom, predsjednikom spomenute Udruge.


– Romi se teško zapošljavaju jer malo njih je i završilo školu. Kažu mnogi da Romi nemaju radnu naviku. Naravno da je ne mogu imati kad nemaju posla. Zato je pokrenut ovaj projekt zbog kojeg je osnovana Zadruga pod nazivom Korak dalje, u sklopu Udruge. Imamo ugovor s Podravkom koja otkupljuje krastavce. Također, otkupljivat će i feferone koje imamo zasađene na plantaži u Reki, oko 15.000 komada. Svaki dan na plantažu krastavaca dolazi raditi 12 Roma, a ako je potrebno, dođe ih još 18 – objasnio je Franjo Horvat.

Božidar Oršoš iz Drnja jedan je od radnika na plantaži krastavaca. To mu je prvi posao ikad te je sretan što je dobio priliku za rad.

– U mojih 50 godina nisam nikada imao posao. Jako sam sretan, dobio sam priliku da zaradim pokoju kunu više. Hvala Udruzi, Gradu i Podravki što su nam omogućili posao – rekao je on.

Grad Koprivnica, naime, Udruzi je ustupio zemljište na korištenje i to na pet godina te je za podršku projektu izdvojeno 150.000 kuna.

– Treba se lišiti ekstremizama i da getoiziramo nacionalne manjine, prvenstveno sad mislim na romsku. Drago mi je da zajedno stvaramo projekte gdje ćemo ih socijalizirati i omogućiti im da žive od svog rada. Tako da smo izbistrili jedan projekt za koji vjerujemo da može dat jedan rezultat i doprinos da se Romi uključe te da nosi korist za širu zajednicu, što će se vrlo brzo i pokazati – rekao je Mišel Jakšić.

čitam...