groteska

Romkinje potkradale stare i bolesne žene po Podravini pa na sudu molile: Pustite me na slobodu, vidite da sam stara i bolesna

09:00h
0
Foto: Željko Rukavina / 24sata
Foto: Željko Rukavina / 24sata

Gospon sudac, pustite me iz zatvora na slobodu, jer vidite da sam stara i bolesna – zavapila je u srijedu pred sucem koprivničkog Općinskog suda, 52-godišnja Jagoda Horvat koja je zajedno s II. okrivljenom Marizelom Oršuš (38) na sud dovedena iz varaždinskog zatvora upravo zbog sumnje na razbojničke krađe u pokušaju i teške krađe, pišu 24 sata.

Upravo riječi I. okrivljene Jagode Horvat su zvučale groteskno, jer su ona i Oršuš, s lisicama na rukama dovedene na sud zbog iskorištavanja bespomoćnosti prilikom izvršavanja kaznenih protiv dvije žene u dubokoj starosti. Jedna je u trenutku posjete bezdušnog tandema od kojih jedna vapi za slobodom, imala 95. godina i uz to je bolesna i slijepa, dok je druga žrtva kojoj su uzele 17.000 kuna imala 85 godina i živi sama sa bolesnim sinom.

Sudac Krešimir Pavlović je odgodio raspravu, jer na sud nije došla III. Okrivljena Anita Zadravec, koja je svojim automobilom prevozila Horvat i Oršuš, koje su išle u pohode. Isto tako su s rasprave izostale i svjedokinje, odnosno žrtve jer su lošeg zdravstvenog stanja.

Podsjećamo da su prvo kazneno djelo radi kojeg su u pritvoru počinile 14. siječnja ove godine u Đelekovcu, gdje ih je dovezla Anita Zadravec ispred kuće M. P. rođene 1924. godine, koja je teško pokretna, slijepa i živi sama. Horvat i Oršuš, koje imaju već zatvorskog iskustva radi kaznenih djela, su pokušale proći pored nemoćne žene, prema sobi kako bi potražile novac ili vrijedne stvari za koje su pretpostavljali da starica drži u sobi.

Foto: Željko Rukavina / 24sata

No, starica je osjetila da se netko nepozvan nalazi u prostoriji i jednu od dvije pljačkašice je uhvatila za jaknu, na što su nepozvane i bešćutne „gošće“ (obadvije) reagirale udarcima u glavu i grubo ju odgurnule. Zatim su mirno, poput osoba koje su došle pomoći starici, a ne pljačkati i tući izašle iz kuće i sjele u Anitin auto, ali praznih ruku. U Domu zdravlja pretučenoj starici su utvrđene lakše ozljede. Između ostalog i krvi podljev na licu i razderotina na ruci.

Tri dana kasnije ista trojka, ali ovaj puta u poslijepodnevnim satima se dovezla u Imbrovac, također na koprivničkom području. Horvat i Oršuš su ušle u kuću dok ih je Zadravec čekala u automobilu i čuvala stražu. Vidjele su da 85- godišnja R. P. otišla u dvorište. Ušle su u kuću, gdje se u kuhinji nalazio njezin teško bolesni sin. U sobi su pronašli 17.000 kuna koje je nesretna i bolesna žena imala jer su prodali zemlju. Na izlasku iz sobe zatekla ih je nemoćna žena i pitala što rade, no dvojac se bez riječi uputio prema Anitinom vozilu.

Potom su plijen podijelile na jednake dijelove. Nakon tjedan dana policija je riješila ova dva slučaja te su po odluci istražnog suca Županijskog suda u Varaždinu I. i II. osumnjičenima za kaznena djela odvedene u istražni zatvor gdje se i dalje nalaze. III. Okrivljena Anita Zadravec je puštena na slobodu, ali se u srijedu nije odazvala uredno iskazanom pozivu, i stoga će na iduće ročište ju dovesti policija iz Pribislavca gdje živi. Inače i ona kao Horvat koja živi u Sitnici, te Oršuš koja je iz Pribislavca nisu zaposlene već primaju dječje dodatke i koriste socijalnu pomoć.

Sudac Pavlović je na „vapaj“ Horvat i njezine braniteljice po službenoj dužnosti odlučio spis poslati izvanraspravnom vijeću Općinskog suda u Koprivnici, koje bi trebalo odlučiti o zahtjevu za izlazak iz pritvora.

čitam...