0.3 C
Koprivnica
Utorak, 7. veljače 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
odlagalište, a ne polje tulipana

Ružman: Svi smo mi ‘fratelli tutti’ ili braća po otpadu, svi ga proizvodimo i za Piškornicu nije kriv Koren, Felak ni ja, a RCGO ima potporu ministarstva i prebacujemo u petu brzinu
R

Jesam plava, ali dobro poznam financijsko izvješće, miješate dvije firme, poručila je Kešeru Dajana Milodanović, kojoj su financije, inače, posao

Ne propustite

Kao što se i očekivalo, izvješće Piškornice d.o.o. i Piškornice sanacijskog odlagališta, izazvalo je prilično žustru raspravu na jučerašnjem vijeću, koja je rezultirala izbacivanjem Mladena Kešera sa sjednice, o čemu smo vas odmah izvijestili.

- Oglas -

Prethodno su nazočnim vijećnicima stanje na Piškornici predstavili direktori Mladen Ružman i Marijan Blažok, a pritom su se držali 2021. godine, jer se izvješće odnosilo na to razdoblje.

– Zaprimili smo 26.000 tona otpada, daleko manje nego prethodnih godina. Od toga otprilike 35 posto s naše županije, 26 posto Krapinsko-zagorske, 22 posto iz Varaždinske županije i 16 iz Međimurske. Ukupno je na odlagalištu dosad zaprimljeno 866.000 tona i treba naglasiti da se zaprimanje otpada od 2016. godine kontinuirano smanjuje. Također, provedeni monitoring pokazuje da odlagalište nema negativan utjecaj na okoliš, a to potvrđuje 11 inspekcijskih nadzora, koliko smo ih imali 2021. godine – rekao je Blažok.

Međutim, vijećnici se nisu previše držali izvješća vezanog uz 2021. godinu, već su Ružmana i Blažoka ‘rešetali’ uzduž i poprijeko. SDP-ov Tomislav Golubić imao je, primjerice, dva pitanja.

- Oglas -

– Prvo je vezano uz projekt izgradnje RCGO-a, to je projekt koji se povlači godinama. Imali smo ponude koje su otvorene 5. rujna i uvelike su premašivale vrijednost i tu smo došli do problema. Bili ste kod Filipovića nedavno, točnije 14. studenog, gdje je dogovoreno da se dinamiziraju aktivnosti i pregledaju te ponude. Zanima me jeste li dva mjeseca nakon što su zaprimljene ponude otišli na sastanak u ministarstvo bez da ste znali koja je ponuda ispravna i koja po zakonu o javnoj nabavi mora biti prihvaćena? Drugo pitanje je općenito. Naime, u rujnu 2025. Piškornica više neće imati kapaciteta da zaprima otpad, pa me zanima kud će Koprivnica, okolne općine, Komunalac i tako dalje sa smećem? O tome treba već danas razgovarati – mišljenja je Golubić.

Foto: Matija Gudlin
Zbog Piškornice su već održani i brojni prosvjedi // Foto: Arhiva ePodravina

Nezavisni Miodrag Plantak raspitivao se o Jozinoviću, bonusima i njegovim lažnim diplomama pa je uznemirio župana Korena, za kojega je ustvrdio da je u teškom sukobu interesa, Kešer se bavio matematikom samo njemu poznatoj, odnosno miješao je brojke dvaju društava i izbacio cifre koje nemaju veze s realnošću. Prvo ga je predsjednik Skupštine Damir Felak upozorio da je prilagodio matematiku svojim potrebama, a zatim ga je Dajana Milodanović uputila u računicu i pokušala mu pojasniti da miješa dvije stvari.

– Jesam plava, ali dobro poznam financijsko izvješće, miješate dvije firme – poručila je Kešeru Milodanović, kojoj su financije, inače, posao.

Za riječ se javio i Marko Fucak (SDP), koji je, pak, upozorio da nešto ne štima s otpadnim vodama.

– U izvještaju ste napisali da je krajem 2020. i početkom 2021. došlo do nekih problema u upravljanju procjednim vodama i da su donijete izvanredne mjere, nakon čega je stanje dovedeno u normalu. Međutim, u lipnju ove godine je na vašim web stranicama pisalo da nešto ne štima s otpadnim vodama, da su nitrati tri puta veći, a fenol pet puta veći. Nisam zdravstveni ekspert, ali znam da fenol može imati štetan učinak na organizam i ljude – ustvrdio je Fucak.

Nakon njega za govornicu se vratio Blažok i poručio da prema novim podacima godišnji kapacitet odlagališta od 17.000 tona otpada može izdržati do kraja 2026. godine, a nešto konkretniji i detaljniji bio je Ružman.

Županijskaskupština temaPiškornica
Mladen Ružman // Foto: Arhiva ePodravina

– Jednom sam rekao, svi smo mi ‘fratelli tutti’ ili braća po otpadu, jer svako od nas godišnje prikupi oko 400 kila otpada. Taj otpad negdje mora doći i kad smo se primili ovog posla, znali smo što nas čeka. Mi ne upravljamo poljem tulipana, već odlagalištem, koje ima problema i nitrata i svega nepovoljnog što dolazi iz otpada, a taj otpad nije doveo ni Koren, ni Felak, ni ja, ni nitko osobno, već smo ga svi mi proizveli – istaknuo je Ružman.

Poručio je da otpad, nažalost, još uvijek nije u Hrvatskoj došao u fokus interesa i zato sve ovo vezano uz RCGO toliko dugo traje.

– Sada kada postajemo svjesni da su kapaciteti pri kraju počinje se sve više pričati o tome i sad se svi borimo s vremenom. Nažalost, ova tema je dugi niz godina primarno politička, što nije dobro, i imamo još malo vremena da doskočimo problemu koji nas čeka ako ne izgradimo RCGO. Zato ne treba politizirati ovu temu, nego trebamo ujediniti snage. Po parametru rasta troškova, odnosno kada dijelimo visinu ponuda s tonom odrađenog otpada koji se planira u tom centru, Piškornica je daleko najjeftinija i taj podatak smo dali ministru Filipoviću. On je odgovorio da podržava sve to i eto, u petak, 25. studenog, stiglo je pismo u kojem piše da ministarstvo stoji iza projekta i da će po omjeru financiranja 90-10 naći dodatna sredstva za izgradnju RCGO-a. Sad prebacujemo u petu brzinu i odluka o ponudi koja nam najviše odgovara će uskoro biti donijeta – odgovorio je na pitanje vezano uz izgradnju RCGO-a Ružman.

Izvješća Piškornice d.o.o. i Piškornice sanacijskog odlagališta na kraju su prihvaćena s 19 glasova za i 11 protiv te Kešerom izbačenim sa sjednice.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dani Marcela pl. Kiepacha

Do subote imate priliku razgledati izložbu osobnih fotoaparata i fotoopreme Željka Hlebeca, poznatog fotografa novina Vjesnik

U sklopu Dana Marcela pl. Kiepacha danas je u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci otvorena izložba vrijedne donacije osobnih...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti