veliki tjedan

S današnjom Cvjetnicom počinju dani priprave za Uskrs

Veliki tjedan koji je pred nama, spomen je na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt, a završava Uskrsom.

11:09h
0
Foto: Mario Kos
Foto: Mario Kos

Prvi je dan Velikoga tjedna: Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, koja se u Katoličkoj Crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao palminim i maslinovim grančicama.

S današnjom Cvjetnicom počinju dani intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Običaj vjerničkih povorki s palminim grančicama nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi.

Cvjetnica nas uvodi u tajnu Velikog petka kada je Krist umro na križu, a nakon toga i u sam blagdan Uskrsa. Na Cvjetnu nedjelju, danas, vjernici su ponijeli na misu stručak grančica na blagoslov. Obično su to grančice masline.

U nekim hrvatskim krajevima postoji običaj umivanja na Cvjetnicu, negdje i na Veliku subotu, laticama cvijeća i biljem. To je običaj djevojačkog umivanja u proljetnome cvijeću koje je ubrano u polju ili ispred kuće i stavljeno u lavor.

Veliki tjedan koji je pred nama, spomen je na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt, a završava Uskrsom. Kršćani vjeruju u uskrsnuće od mrtvih i temelje ga na Isusovu uskrsnuću.

“Tama ne može nadjačati tamu, samo svjetlost to može učiniti.”