MOLEKULARNI BIOLOG

S kanadskog sveučilišta stiže poruka: Nećemo se vratiti u normalu dok se ne pronađu lijek ili cjepivo

Njegovo je mišljenje kako će se nakon dva-tri mjeseca izolacije broj slučajeva početi smanjivati do razine na kojoj će se određene mjere moći ublažiti.

11:00h
0
Corona Virus ilustracija
Foto: ilustracija / twenty20

Molekularni biolog Igor Štagljar za Sveučilišta u Torontu za N1 Studio govorio je metodi kojom će se, vjeruju znanstvenici, moći prepoznati asimptomatične osobe kako bi se spriječilo širenje zaraze, a zbog čega je uvedena izolacija.

– Četiri godine razvijali smo jednu metodu, nazvanu Simple, koja može detektirati proteine, odnosno proteinske interakcije u bilo kojoj živućoj stanici i staničnim tekućinama. Sada smo u mogućnosti modificirati tu metodu i putem nje detektirati antitijela koja pacijenti stvaraju protiv virusa SARS-CoV-2 direktno u serumu. Kad neka osoba bude zaražena, tijelo počinje razvijati antitijela nakon tri do četiri dana – kazao je Štagljar za N1.

Njegovo je mišljenje kako će se nakon dva-tri mjeseca izolacije broj slučajeva početi smanjivati do razine na kojoj će se određene mjere moći ublažiti.

– Primjerice, ljudi uključeni u esencijalne poslove mogli bi se vratiti u ekonomiju. Možda će se polako početi otvarati dućani koji su sada zatvoreni. Međutim, to ne znači da će se stvari vratiti u normalu. Trebamo pronaći balans između izolacije i funkcioniranja tako da se bolest ne širi eksponencijalno. To je ono najvažnije – smatra Štagljar te dodaje.

Moram naglasiti da se neće biti moguće se vratiti u normalu dok se ne pronađe neki lijek ili cjepivo, a to će biti za najmanje dvanaest mjeseci. Moramo se pripremiti da će do tog vremena naši životi biti promijenjeni – tvrdi.

Dodajmo kako je rekao i da lijekovi te cjepiva moraju proći klinička testiranja. S time na umu, na lijek ili cjepivo moramo čekati najmanje godinu dana, vjeruje Štagljar.

čitam...
Loading...