S krajem godine koprivnička bolnica je u minusu 57 milijuna kuna

13:08h
0
Koprivnička bolnica završava godinu s minusom od najmanje 57 milijuna kuna

Država je odlučila još jednom pokušati sanirati dugove nagomilane u zdravstvenom sustavu, a strpljiviji analitičari kažu da je to točno po 13. put od kad je samostalne Hrvatske.

Najave procesa kažu da će potrajati oko dvije godine i koštati oko pet milijardi kuna, a što se županija kao upravljača bolnica na svojim područjima tiče, ako same ne uspiju pokriti njihove dugove, a u njima grcaju sve do jedne, onda će to umjesto njih učiniti država, a kao naplatu za tu uslugu preuzet će upravljanje dok sanacija traje. Sve to zajedno s rokovima koji su pred vratima bilo je dovoljnim razlozima da se na prošlom okupljanju Županijske skupštine nađu i ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova, među njima i Opće bolnice, objasnio je vijećnicima župan Darko Koren.

– Mi moramo prijaviti u roku 30 dana zahtjev o sanaciji tih zdravstvenih ustanova, ukoliko nismo sami u stanju tu sanaciju provesti. To je ono što sam se ja plakao, ako se sjećate, prije puno mjeseci. E o tome ja želim da mi danas progovorimo, što ćemo mi napraviti s 1. 1.? Ja vjerujem da ste i vi svjesni da mi to nismo u stanju sami sanirati, ni u kom obuhvatu – objasnio je Koren.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Petar StaparOd ravnatelja bolnice Petra Stapara vijećnici su čuli već poznate činjenice da dugovi rastu još od 2002-ge zbog razlike između pruženih i naplaćenih zdravstvenih usluga.

– Mogu samo reći da smo mi te zdravstvene usluge pružili, potrošili i lijekove i medicinski materijal, a da u određenim granicama taj materijal i medicinske usluge nismo mogli naplatiti jer HZZO ih nije kao takve priznao – rekao je Stapar.

Na ponovljeno traženje župana Korena ravnatelj Stapar je izvijestio o zadnjem stanju minusa u poslovanju.

– Ja mogu reći da je bolnica od 2002. godine u minusu od 57 milijuna kuna, to je sa 30. studenim – zaključio je Stapar.

Petar Stapar je dodao i da je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga najavio da će ugovorom za iduću godinu biti ispravljeno višegodišnje zakidanje ovog kraja iznosom za zdravstvenu zaštitu koji je bio niži od prosjeka u državi. Hoće li se to doista dogoditi i kada će u bolnici osjetiti te najave tek će se vidjeti. Za sada se zna Županija do kraja siječnja mora predati prijedlog Vladi da sanira njihovu bolnicu, zajedno s popisom dugova, iznosima i rokovima.

Tekst: Radio Drava

čitam...