važno!

S lijepim vremenom na prometnice se vratili i motori, pogledajte policijske savjete ponašanja u prometu

Tijekom prva dva mjeseca 2021. godine zabilježene su tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama jedan vozač motocikla i dva vozač mopeda su lakše ozlijeđena. Jednu nesreću je, uslijed nepropisnog kretanja kolnikom, izazvao vozač motocikla, dok su ostale izazvali vozači osobnih automobila. Zaštitnu kacigu koristilo je njih 33 posto.

13:51h
0
policija motori  mg
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Tijekom 2020. godine na području policijske uprave koprivničko-križevačke vozači motocikala i mopeda sudjelovali su u 20 prometnih nesreća od čega u jednoj nesreći s poginulom osobom i 18 nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama jedan vozač motocikala je smrtno stradao, teško je ozlijeđeno sedam vozača motocikla i četiri vozača mopeda, dok je lakše ozlijeđeno pet vozača motocikla i jedan vozač mopeda.

Vozači motocikala i mopeda svojim kršenjem prometnih propisa prouzročili su 10 prometnih nesreća. Najčešći uzrok ovih prometnih nesreća bila je brzina neprimjena uvjetima (6).

Do smrtnog stradavanja motociklista je došlo prilikom slijetanja vozila sa ceste radi nepropisne brzine, a nesreća je zabilježena u Ulica grada Vukovara u Đurđevcu. U prometnim nesrećama zaštitnu kacigu koristilo je 50 posto vozača mopeda i 100 posto vozača na motociklu.

Tijekom prva dva mjeseca 2021. godine zabilježene su tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama jedan vozač motocikla i dva vozač mopeda su lakše ozlijeđena. Jednu nesreću je, uslijed nepropisnog kretanja kolnikom, izazvao vozač motocikla, dok su ostale izazvali vozači osobnih automobila. Zaštitnu kacigu koristilo je njih 33 posto.

Savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Dolaskom lijepog vremena na prometnicama se povećao broj vozača motocikala i mopeda. Vozači mopeda i motocikala stradavaju u prometnim nesrećama koje su izazvali drugi vozači, ali i radi vlastitog neodgovornog ponašanja i grubog kršenja prometnih propisa. Podsjećamo vozače mopeda i motocikala da prije nego što započnu svojim vozilima sudjelovati u cestovnom prometu, obavezno izvrše provjeru tehničke ispravnosti mopeda i motocikala, a posebice  sustava za svjetlosnu signalizaciju, sustava  za kočenje i upravljanje te pneumatika.

Kako bi se smanjilo stradavanje ove kategorije sudionika u prometu, vozače mopeda i motocikala, kao i na osobe koje prevoze, PU koprivničko-križevačke savjetuje:

 • upravljanje samo onim kategorijama motocikala odnosno mopeda za koje posjeduju valjanu vozačku dozvolu,
 • da tijekom vožnje obavezno na glavi imaju, pravilno pričvršćenu, ispravnu i homologiranu zaštitnu kacigu,
 • kretanje što bliže desnom rubu kolnika, kako bi vozači ostalih motornih vozila imali dovoljno prostora za sigurno pretjecanje,
 • poštivanje ograničenja brzine kretanja vozila,
 • poštivanje pravila prvenstva prolaska kroz raskrižja,
 • da ne pretječu druga motorna vozila na nepreglednim mjestima (oštrim zavojima, prijevojima, nadvožnjacima i sl.) i u neposrednoj blizini obilježenih pješačkih prijelaza,
  da ne ulijeću u „škare“,
 • da ne vrše preinake na svojim vozilima kojima pojačavaju snagu motora ili povećavaju razinu buke,
 • da za vrijeme vožnje na mopedima i motociklima imaju upaljena svjetla,
  ne prevoze djecu, te putnike koji ne koriste zaštitne kacige.
 • da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju mopedima i motociklima,
 • da ne počinju upravljati mopedom ili motociklom ukoliko su umorni ili pod utjecajem lijekova,
 • da pravovremeno ostale sudionike u prometu obavijeste o promjeni smjera kretanja ili zaustavljanja.

– Vozače ostalih motornih vozila molimo da prilikom sudjelovanja u prometu obrate  pozornost na vozače mopeda i motocikala odnosno da obavezno prilikom skretanja provjere „mrtvi kut“, prilikom skretanja ili prestrojavanja uključe pozivače smjera te da ne „izlijeću“ pred vozače motocikala i mopeda prilikom uključivanje u promet, prolaska kroz raskrižja ili skretanja – poručuju iz policije.

Foto: PU koprivničko-križevačke