Spor između tvrtke i općine

S Piškornice ‘nestalo’ 40.000 tona smeća i skoro 14 milijuna kuna? Načelnik Švegović: ‘Naštimavaju’ brojke kako god okrenete, gdje je taj novac?

Sama činjenica da su pokušavali osporiti dozvolu za snimanje dovoljno govori. Vole naglašavati da je sve transparentno, no kada nešto zatražite, ni glasa od njih, dodao je Švegović.

16:00h
0
Mario Švegović, Piškornica
Ilustracija

Tvrtka Piškornica sanacijsko odlagalište lažno prikazuje količine otpada odloženog na četvrtoj plohi odlagališta, pokušava spriječiti Općinu da dobije uvid u podatke, a ne zna se gdje je nestalo 13 milijuna i 700 tisuća kuna, rekao je danas na konferenciji za medije načelnik Koprivničkog Ivanca Mario Švegović.

Osvrnuo se na razdoblje od veljače, kada je Općina željela snimiti četvrtu plohu odlagališta, no tvrtka je bunila protiv toga. Zabranili su im uz obrazloženje da trebaju dobiti i suglasnost ostalih suvlasnika Piškornice.

– U veljači smo poslali dopis Piškornici da napravimo snimak, no oni su to zabranili. To mi je suludo jer kao 10-postotni suvlasnici trebali bismo imati uvid u sve podatke. Suglasnost od njih nismo dobili pa smo nakon nekog vremena angažirali tvrtku iz Zagreba koja radi snimanja iz zraka da napravi 3D model dronom. Dozvolu za to zatražili smo od Državnog geodetskog ureda i dobili smo je, na njoj je točno naznačeno za što je – govori načelnik Švegović.

Ipak, kaže kako se Piškornica sanacijsko odlagalište, odnosno direktor Marijan Blažok, protivila tome i dalje.

– Na terenu smo imali neugodne situacije zbog njihovih zaposlenika, a direktor Blažok i jedan suvlasnik urgirali su u Uredu državne geodetske uprave da se dozvola za snimanje poništi jer nemamo suglasnost svih suvlasnika – kaže Švegović.

Mario Švegović, načelnik općine Koprivnički Ivanec // Foto: Sanjin Bojić
Mario Švegović, načelnik općine Koprivnički Ivanec // Foto: Sanjin Bojić

Pojasnio je da je prema dozvoli za gospodarenje otpadom izdanoj 21. prosinca 2017. godine dopuštena ukupna količina svih vrsta otpada koja se u jednom trenutku može nalaziti na lokaciji gospodarenja otpadom 336.000 m³. Ukupni kapacitet odlagališta za sve četiri plohe iznosi 419.500 tona. Prema izračunu gdje se 419.500 tona podijeli sa 336.000 m³ iznosi da jedan metar kubni ima 1.247 kg ili 1,247 tona.

– Uprava PSO-a u godišnjem izvještaju o poslovanju za 2019. godinu tvrdi da jedan kubik ima koeficijent 0,76 tona ili 760 kg što nije u skladu sa Dozvolom za gospodarenje otpada. Postavlja se pitanje je li Uprava na taj način oštetila firmu ili naštimava rezultate, jer nisu postigli gustoću metra kubnog, što direktno utječe na smanjenje financijskih sredstava – tvrdi načelnik

Prema elaboratu koji su na kraju napravili, u Općini su zaključili da je na odlagalište dovezeno više otpada nego što je prikazano od strane tvrtke Piškornica sanacijsko odlagalište. Ako se gleda i prikaz koji daje tvrtka, to opet ne odgovara stanju iz snimaka.

Naime, kako navodi, ukupno dovezeno otpada na četvrtu plohu odlagališta Piškornica do kraja ožujka 2020. godine je 100.301 tona. Analizom 3D snimanja utvrđeno je da zapunjenost četvrte plohe iznosi 112.700 m³. Jednostavnom matematikom možemo pomnožiti ove rezultate od 112.770 m³ s prosjekom od 1,247 tona po metru kubnom pa to iznosi 140.536 tona.

– Razlika je 40.000 tona, zašto to nije prikazano? Ako pak gledamo njihove brojke, ispada da je dovezeno manje otpada i prikazali više, što opet nema smisla, zašto bi to napravili ako ionako moraju platiti porez? Kako god okrenete, njihovi podaci su ‘naštimavani’, uzme li se njihova ili naša kalkulacija, odstupanja su prevelika. Prema cjeniku PSO-a za 2019. godinu od 340,00 kuna po toni dolazimo do cifre od 13.782.240 kuna. Gdje je taj novac – pita se načelnik Švegović.

– Sama činjenica da su pokušavali osporiti dozvolu za snimanje dovoljno govori. Vole naglašavati da je sve transparentno, no kada nešto zatražite, ni glasa od njih – dodao je Švegović.

U tvrtku Piškornica sanacijsko odlagalište poslali smo upit kako bi razjasnili situaciju, a kada dobijemo odgovor, objavit ćemo ga.

čitam...