Dani otvorenih vrata udruge slijepih

S povezom na očima i uz pomoć štapa pokušali smo se snaći u prostoru

13:53h
0
Udruga slijepih Koprivničko-Križevačke Županije // Foto: Matija Gudlin

Ovo je inače jedna od najstarijih udruga za osobe s invaliditetom na našem području. Osnovana je 1954. godine i kontinuirano djeluje preko šezdeset godina.

Dan otvorenih vrata Udruge slijepih Koprivničko Križevačke županije održan je danas, s ciljem da se javnost senzibilizira i upozna s poteškoćama slijepih i slabovidnih. Posjetitelji mogu sami iskusiti s kojim se poteškoćama slijepe i slabovidne osobe susreću kod pristupanja objektima, ustanovama i u svakodnevnim situacijama.

Simulacije su održane uz pomoć poveza i posebnih naočala koje simuliraju određena oštećenja i oboljenja poput primjerice tunelskog vida. I sami smo uz pomoć poveza, bijelog štapa i profesionalnog vodiča pokušali ući u prostorije udruge te smo u tih par minuta iskusili kako se slijepe osobe kreću i savladavaju prepreke. Tek kada smo na oči stavili povez, shvatili smo da snalaženje u prostoru nije nimalo lako.

Trenutno je u udrugu učlanjeno 238 osoba s područja Koprivnice, Križevaca i Đurđevca. Ovo je inače jedna od najstarijih udruga za osobe s invaliditetom na našem području. Osnovana je 1954. godine i kontinuirano djeluje preko šezdeset godina.

Ivica Ferenčić, predsjednik udruge slijepih // Foto: Matija Gudlin
Ivica Ferenčić, predsjednik udruge slijepih // Foto: Matija Gudlin

– Udruga je vrlo aktivna, provodimo različite projekte i programe. Trenutno su aktualni program Priprema pozor sad i projekt videćega pratitelja Korak naprijed – rekao je Ivica Ferenčić, predsjednik udruge slijepih Koprivničko-Križevačke županije

Kako bi postali član potrebna je potvrda oftalmologa koja dokazuje da imate najmanje oštećenje do 5 posto na najboljem oku bez korekcije.

Članovi udruge istaknuli su kako je za javnost važna informacija da se osobe koje imaju do 95 posto oštećenje vida smatraju slabovidnima, a tek one s višim stupnjem od toga smatraju se slijepe.

čitam...