Preslagivanja

SABORSKA KRIŽALJKA Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova, otvara se mjesto za Darka Sobotu u saboru?

Predsjednik županijskog HDZ-a ovih je dana u Zagrebu i sve će biti službeno poznato najvjerojatnije u nastavku tjedna.

10:30h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Još se čeka razrješenje saborske križaljke kako bi se znalo tko će biti u klupama u novom sazivu. To čeka i predsjednik HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, za kojeg se jučer situacija drastično poboljšala.


Naime, premijer Andrej Plenković potvrdio je da će Tomo Medved biti potpredsjednik Vlade, a Gordan Grlić Radman bit će i dalje ministar vanjskih poslova. Ranije je objavljeno da glavni tajnik HDZ-a više neće biti Gordan Jandroković, već će ga zamijeniti Krunoslav Katičić. Jandroković ostaje predsjednik Sabora, a Plenković je predložio da potpredsjednici Sabora i dalje budu Željko Reiner i Ante Sanader. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a ostaje Branko Bačić, piše Telegram.

Foto: Ivan Balija
Darko Sobota // Foto: Ivan Balija

Što sve to znači za Sobotu? Kao sedmi na listi u II. izbornoj jedinici nije upao u sabor s obzirom na to da je HDZ u toj jedinici dobio šest mandata, no od samog početka bio je u kombinacijama za sabor jer je bilo gotovo sigurno da će netko odustati od saborskog mjesta. Grlić Radman bio je peti na listi i njegovim odustajanjem od sabora otvara se mjesto za idućeg “ispod crte”, a to je Sobota.

To je zasad sve još neslužbeno jer središnjica može odlučiti i da netko drugi mimo Sobote ide u sabor, no prema logici poretka i sukladno informacijama koje su već dolazile proteklih tjedana, to je vrlo izgledno. Predsjednik županijskog HDZ-a ovih je dana u Zagrebu i sve će biti službeno poznato najvjerojatnije u nastavku tjedna.

čitam...